În fiecare an, mai-marii Direcției Generale Anticorupție (DGA) analizează, în baza unor teste de integritate, dar și a unor informații venite chiar de la polițiști, care este cea mai expusă categorie de angajați ai ”Internelor” la riscul de a lua șpagă. Dacă în 2017 au fost vizați noii angajați, șefii din zona achizițiilor publice și a logisticii, dar și cei care interacționau direct cu publicul, anul acesta ”ținta” principală a ofițerilor anticorupție sunt agenții rutieri.

Cifrele îi ”trădează” pe polițiștii de la ”Rutieră”

 ”Pentru anul 2018, instituția noastră va desfășura activități de informare și instruire cu personalul ce lucrează în domeniul „poliție rutieră” și domeniul „resurse umane”. Domeniul „poliției rutiere”, cu limitare strictă la formațiunile de poliție rutieră, a fost considerat un domeniu expus în mod deosebit riscurilor de corupție, în baza cazuisticii înregistrate la nivelul DGA în anul 2017 și a incidentelor de integritate pentru care, în anul anterior, au fost realizate vizite de evaluare”, ne-au explicat reprezentanți ai Direcției Generale Anticorupție.

Angajările în MAI, sub lupa ofițerilor anticorupție

Angajații de la ”resurse umane” au intrat, la rându-le, în vizorul ofițerilor DGA ca fiind la fel de expuși ca agenții rutieri, la riscul de a lua șpagă din postura de personal implicat în organizarea de concursuri și, implicit de angajări în cadrul MAI. Motivul?

”Domeniul ”resurselor umane” a fost considerat prioritar prin faptul că, în acest an (n.r. 2018), vor fi organizate o serie de concursuri cu recrutare din sursă externă”, spun oficiali ai DGA care i-au luat în vizor și pe cei de la ”resurse  umane” din ”Interne”.

Angajații ”Internelor”, învățați de ofițerii anticorupție să ”traducă” până și propunerile voalate de șpagă

Cum încearrcă ofițerii DGA să-i facă să înțeleagă pe angajații MAI că șpaga dăunează grav carierei și chiar libertății? Prin discuții-școală la care participă cel mult 20 de persoane în care ”elevilor”  – polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră sau elevi la școlile de poliție  -, le sunt prezentate cazuri reale, filmate în timpul filajelor și al flagrantelor, pentru ca mai apoi discuțiile pe fiecare dintre cazuri se poarte în detaliu. Nu o dată, polițiști care au rezistat chiar și la cinci tentative de mituire le vorbesc de la ”catedră”, din postura de incoruptibil.

”Anual, aproximativ 10.000 de angajați ai MAI trec prin ședințele anti-șpagă unde ”profesori” le sunt ofițerii DGA. Întâlnirile au loc fie la locul de muncă al angajatului, fie în sălile de curs ale unor instituții de învățământ ale MAI. Nu se simulează nimic, sunt cazuri reale. Se vorbește despre consecințe, despre riscuri, despre modalități prin care polițistul, angajatul MAI în general, poate fi abordat de cel care vrea să-l mituiască. E învățat cum să ”traducă” anumite propuneri făcute chiar și foarte voalat, foarte subtil”, spun surse judiciare.

Foști fotbaliști, preoți și polițiști incoruptibili transmit mesaje anti-șpagă pentru angajații MAI

”Arsenalul” ofițerilor DGA în lupta anti-șpagă este format nu numai din informații, ci și din spoturi video în care mesajul vine de la la o celebritate (fostul fostbalist Miodrag Belodedici, preotul Constantin Valer – Necula, profesor în cadrul Universității , ”Lucian Blaga”- Facultatea de Teologie Ortodoxă ,”Andrei Șaguna” din Sibiu sau Florentin Marinescu, preparator fizic al echipei de fotbal Steaua București în anul 1986, sensei 9 dani, șeful Federației de Arte Marțiale din România), din înregistrările flagrantelor în care angajai ai MAI au fost prinși luând mită,, dar și din mesaje transmise de polițiștii incoruptibili care au rezitat tentației de a pune mâna pe bani nemunciți.

Diplome de integritate pentru cei care au rezistat tentației de a lua mită

La finele fiecărui an, când Direcția Generală Anticorupție trage linie, polițiștii incoruptibili – cei care au rezistat unor propuneri amețitoare – zeci de mii euro, case sau autoturisme -, pentru a nu-și face treaba, dar și aceia dintre polițiști care, în repetate rânduri, au demascat tetative de corupție care i-au vizat, primesc diplome de integritate.

 ”Este tot ce putem să facem pentru ei. De ziua DGA le oferim aceste distincții care au valoare morală. Eventualele stimulente financiare se oferă la propunerea șefilor direcți și doar cu aprobarea conducerii MAI”, au adăugat sursele citate.

Mașini și zeci de mii de euro mită, refuzate de polițiști

Ca să obțină ceea ce-și doresc, unii dintre infractori fac rapid un ”preț” – uneori unul extrem de tentant -, pentru polițistul care l-a demascat. În topul celor mai mari oferte pe care un angajat al ”Internelor” le-a primit vreodată sunt cms.șef Daniel-Ghiță Nistor, de la Poliţia de Frontieră Sighetu Marmației – Sectorul Poliției de Frontieră Sighetu Marmației. Ofițerul a refuzat diverse sume de bani ce ar fi totalizat 80.000 de euro într-o lună dacă ar fi permis contrabanda cu ţigări la frontieră.

Un alt exemplu este cel al agentului Ciprian Boariu, din cadrul IPJ Brașov – Serviciul Rutier care, în anul 2015,  a refuzat un autovehicul marca BMW X6, oferit drept mită pentru a nu întocmi un dosar penal. În același an, colegul său de la IPJ Harghita, agentul principal Cornel Nicolae, șef al postului de Poliție Căpâlnița, a rezistat tentației de a primi mită un autoturism Opel Tigra și o sumă de bani pentru a nu continua cercetările într-un dosar penal.

În 2017, ofițerii DGA au primit 158 de informări de la funcționari ai MAI care au denunțat tentative de mituire a lor sau au oferit informații despre implicarea unor colegi în acte de corupție.

 

Urmărește-ne pe Google News