Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a solicitat publicației Constanța de Azi să dezvăluie identitatea unei surse care le-a trimis jurnaliștilor o listă suplimentară de la alegerile europarlamentare din mai 2019.

Acest document demonstra că mai multe persoane din municipiul Constanța veniseră să voteze în comuna Mihail Kogălniceanu.

IPJ Constanța a deschis un dosar penal la trei luni după alegerile europarlamentare și publicarea listei, dar nu ca să investigheze turismul electoral, ci ca să afle cum a ajuns lista respectivă la jurnaliști.

Polițiștii le-au cerut jurnaliștilor să comunice modalitatea prin care au intrat în posesia fotografiei unei file a listei electorale suplimentare de la secția de votare 483 din comuna Mihail Kogălniceanu, pe care o atașaseră articolului, precizând că ”identitatea sursei va fi protejată potrivit instituției Protecția Martorilor”.

De asemenea, IPJ Constanța voia să afle cine a decis să publice lista și dacă persoanele care apar acolo și-au dat acordul pentru publicarea informațiilor din document.

Polițistul care instrumentează dosarul a declarat pentru Info Sud-Est că nu a cerut dezvăluirea identității sursei, ci modalitatea prin care lista suplimentară a ajuns la jurnaliști. Însă, potrivit acestuia, dacă documentul a ajuns la jurnaliști printr-o persoană, atunci ziariștii sunt obligați să spună numele.

Cosmin Olaru, polițistul care instrumentează cazul, mai
spune că dosarul a fost deschis pentru că fotografia publicată de jurnaliști nu
ar fi fost blurată suficient astfel încât unele adrese din lista suplimentară
ar putea fi identificate.

Ancheta publicată de ziarul Constanța Azi pe 26 mai, arăta că miza dislocării unui număr mare de alegători în Mihail Kogălniceanu și alte localități era obținerea unui scor bun în sectorul coordonat de Horia Țuțuianu.

Potrivit acestora, se dorea ca pe fondul dezastrului electoral care se prefigura, Țuțuianu să obțină un rezultat bun și astfel să-i ia locul lui Felix Stroe la președinția organizației județene a PSD.

Printre cei care au votat la Mihail Kogălniceanu erau Adrian
Bâlbă, șeful ”Delfinariului” din Constanța, Mihaela Anca Petrachi, șefa
Direcției de Turism și Cultură din Consiliul Județean, și mai mulți membri ai
TSD Constanța și alții.

Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța,
a transmis printr-un comunicat de presă că nu a intervenit niciodată în
desfășurarea unui proces electoral sau a unei anchete jurnalistice și că, ”din
verificările pe care le-a efectuat”, a aflat că polițiștii s-au autosesizat în
cazul informațiilor publicate de jurnaliști.

Dosarul este instrumentat de IPJ Constanța, sub îndrumarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, mai scrie Info Sud-Est.

Foto: Google Mpas

 
 

Urmărește-ne pe Google News