Politia si tiganii, fata in fata, s-au adunat sa puna capat problemelor din asezarea ilfoveana. Reprezentantii Partidei, primarul, bulibasa au ocupat masa de „prezidiu”. Oamenii legii s-au asezat in prima banca, iar in spatele lor, multimea. Primul necaz pe ordinea de zi: documentele. Multi dintre stapanii palatelor cu turnulete, rasarite dupa revolutie ca ciupercile dupa ploaie, nu au acte pe pamant, pe teren. O adeverinta de rol ar duce automat la intrarea in legalitate a tiganilor – spune politistul. „Pai, dati-ne buletine si dupa aia ne facem hartii pe case”, apuca sa adauge un satean, rosu la fata de „focul” discutiei. „Nu se poate. Mai intai documentele pe case, apoi actele personale”, arunca o explicatie omul legii. Nicolae Paun, presedintele partidei, le aminteste ca au ridicat constructii aiurea, pe unde au apucat.
Curentul electric, ilegalistii si restantierii. Daca nu exista acte pe case, nu se pot incheia contracte cu Electrica. Sunt oameni care au contoare, au tot ce le trebuie. Unii dintre ei au datorii de zeci de milioane la energia electrica. Nicolae Paun le ia apararea tiganilor: „Daca treceti la deconectare, atunci oamenii se vor conecta ilegal. Atunci inseamna ca se comit infractiuni”. Logic, nu? Datoria comunitatii se ridica la 300 de milioane de lei. Un oficial vrea sa dea o veste buna: intelegerea cu Electrica e racordarea tuturor caselor in schimbul platii restantelor. Un nemultumit isi spune pasul: „Eu, in prezent, fur curent! Pai, ce sa fac? Nu vor sa-mi puna curent! Daca vii la mine acasa, am 20 de becuri, am televizor, am frigider, am gaze, am tot…”
Doar 10 din 100 fura. Vechea poveste a Sintestiului, cu hoti adapostiti de sateni in case, cu gaini si alte lighioane furate din curtile altora, e asezata pe tapet. Din nou, Nicolae Paun intervine. Si zice: „Nu sunt decat 1, 2, 10 din 100 care fac asa ceva. Restul de 80 la suta nu au nici o treaba”. Pai, nu?