„În ultimii ani s-a produs o penurie de personal în rândurile structurilor MAI. În mare, e vorba de pensionări anticipate. Deficitul de personal e undeva, în medie, de 20 la sută pe toate structurile. E vorba de aproximativ 35.000-40.000 de oameni, statisticile nu sunt clare, fiindcă fluctuează această situaţie”, a spus Cătălin Predoiu, potrivit news.ro.
Ministrul de interne s-a referit şi la cei angajaţi din sursă externă.
„În locul lor, s-a procedat în anii anteriori la un sistem de recrutare din sursă externă care să acopere acest deficit de personal. Şi sunt aproximativ 25.000 de oameni care au luat locul celor 35.000-40.000 plecaţi la pensie. Promoţia Academiei însumează aproximativ 600 de cursanţi. Ei (n.red. – cei angajaţi din sursă externă) nu sunt deloc pregătiţi, ei intră într-un proces de pregătire şi aici este şi vulnerabilitatea, şi anume că cei 35.000 care au plecat au plecat la o vârstă de 45-50 de ani, deci în vârful carierei profesionale, cu un maximum de experienţă acumulată, cu un maximum de expertiză. Şi au plecat cu ea acasă, ca să spun aşa”, a afirmat el.
Întrebat dacă a fost o greşeală a statului român să le permită să se pensioneze celor aflaţi în vârful carierei, Predoiu a răspuns că această decizie a dus la destructurarea sistemelor de ordine publică şi siguranţă naţională.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
michi • 09.10.2023, 15:26
Normal ca sunt nepregatiti. Am exemplu concret de sef de post provenit din sofer, dupa 4 ani el se da jurist!!!
mariussorin75 • 09.10.2023, 15:12
E valabil si pentru alte domenii, scolile profesionale erau foarte bune si utile, e plin de someri cu diplome sonore