„Practic, vrem să vedem de unde a venit fiecare cadru medical, în cât timp, ce traseu a urmat şi câţi medici au fost implicaţi în salvarea copilului. Nu ne putem pronunţa, deocamdată, asupra unei vinovăţii. După ce vom strânge toate probele şi audia toţi martorii, vom trage o concluzie”, au declarat, pentru Libertatea, surse judiciare.
Dosarul a fost preluat de poliţiştii de la Omoruri şi de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care fac cercetări pentru ucidere din culpă.
La Parchetul Tribunalului Bucureşti au fost audiați, zilele trecute, mama băiatului mort în condiţii suspecte şi medicul de la SMURD care a încercat să-l resusciteze pe copil.
Mama băiețelului a dat timp de patru ore declarații în fața anchetatorilor, detaliind tot ce s-a întâmplat în ziua în care și-a văzut pentru ultima oară copilul în viaţă.
„Era revoltată, nu putea înţelege cum s-a întâmplat aşa ceva”, au precizat sursele Libertatea.
Anchetatorii îi vor chema la declaraţii și pe medicii şi asistentele care l-au îngrijit pe copil după operație.
Ștefan Alexandru a fost operat pentru testicul necoborât, la Spitalul Sanador din București. După trezirea din anestezie, copilul s-a simțit tot mai rău și, câteva ore mai târziu, în noaptea de 20 spre 21 octombrie, a făcut stop cardio-respirator.
„Sunt momente de coşmar. Vii cu un copil sănătos şi pleci cu el în patru scânduri! Moare după o operaţie de rutină într-un spital privat, care îți percepe banii înainte”, a spus Andreea Duță, mama copilului, precizând că a plătit în avans, pentru intervenție, 11.500 de lei.
Părinţii susţin că şi chirurgul, şi anestezistul au considerat că nu e o problemă ca băieţelul să rămână la patru etaje distanţă de secţia de Terapie Intensivă. Au urmat nouă ore în care băieţelul s-a simţit rău, dar medicii nu au intervenit, spun părinţii.
„L-am monitorizat noi, părinţii, îngrijoraţi. I s-a făcut rău. Am mers la asistente. Deja saturaţia lui în oxigen era foarte mică şi a făcut stop cardiac. Manevrele de resuscitare au început extrem de stângaci. Până s-au apucat ele să pună perfuzii, să facă ce trebuie. Tremurau toate asistentele şi medicii de gardă. Am sunat la 112 să vină SMURD. Am încercat să vorbim cu conducerea spitalului. De trei ore nu ne-a băgat nimeni în seamă”, a povestit femeia.
Mama copilului a adăugat că a sunat la 112 pentru ca paramedicii SMURD să îl salveze pe băiat, pentru că cei de la Sanador nu știau ce să facă. „Le tremurau mâinile, nu găseau nimic. Era un haos”.
„Intervenția chirurgicală a evaluat fără evenimente majore și nici din punct de vedere al anestezicului nu au fost lucruri care să iasă dintr-o obișnuință. Dacă e un copil peste vârsta de un an operat de hernie inghinală, nici nu necesită monitorizare în terapie. Noi, la copiii sub un an, de regulă când operăm în privat, îi ducem și în terapie imediat post-operator, pentru a fi mult mai atenți aici decât suntem în spitalele de stat”, a spus Laura Bălănescu, care mai lucrează și la Spitalul de stat „Grigore Alexandrescu”, dar și în rețeaua privată de sănătate „Regina Maria”.
Spitalul Clinic Sanador a menționat că echipajul SMURD a fost chemat de aparținătorii pacientului, iar acesta s-a alăturat echipei unității sanitare care inițiase deja procedura de resuscitare.
„Conform documentației medicale avute la dispoziție, precum și declarațiilor medicilor implicați, rezultă că au fost respectate întocmai toate procedurile și protocoalele medico-chirurgicale aferente afecțiunilor respective și simptomatologiei ulterioare intervenției chirurgicale”, a precizat unitatea sanitară privată.
Potrivit reprezentanţilor SMURD, echipajul a ajuns la spitalul privat în patru minute de la solicitare. La miezul nopţii de 20 spre 21 octombrie, Ştefan Alexandru a fost declarat decedat.
Ministerul Sănătăţii a anunțat că raportul preliminar al controlului efectuat la Spitalul Sanador arată că au fost respectate procedurile igienico-sanitare.
Colegiul Medicilor a fost sesizat pentru a fi verificată conduita terapeutică.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a spus că vor fi stabilite şi vinovăţiile, şi sancţiunile care se impun abia după ce vor fi cercetate toate faptele medicale şi documentele şi după ce vor fi audiaţi medicii responsabili. Acesta susține că nu va exista o concluzie mai devreme de un an.
După decesul băiețelului, au fost aduse noi acuzații de malpraxis la Sanador. O femeie ar fi murit din cauza diagnosticării greșite.
Trei tineri acuză în Spitalul Sanador, mama lor a fost diagnosticată greşit de trei ori, fapt ce i-ar fi afectat starea de sănătate a femeii, care a murit în urma unui accident vascular cerebral.
Medicii spun însă că pacienta a fost îngrijită corect şi că familia a semnat pentru fiecare act medical efectuat.
Citește și: Trei ani de la incendiul din Colectiv. Decizia care a condus la moartea a 64 de oameni. Pirotehnistul care a aprins artificiile a făcut declarații uluitoare despre ce s-a întâmplat în ultimele ore dinaintea tragediei