Premiul „Analistul criminalist al anului” este acordat anual de Europol pentru a recunoaște activitatea analiștilor din domeniul informațiilor criminale.

„Câștigătorii din acest an au fost selectați dintr-un grup de candidați reprezentând diferite țări europene, toți având contribuții semnificative la combaterea criminalității organizate grave prin intermediul analizei bazate pe date”, anunță Europol.

În acest an, Europol a înregistrat o creștere de aproape trei ori a nominalizărilor, ceea ce evidențiază recunoașterea rolului vital pe care îl joacă analiștii în cadrul instituțiilor de aplicare a legii.

Premiul pentru analiză strategică

Prima categorie premiază analiza strategică remarcabilă, care a ajutat factorii de decizie să își sporească previziunea în lupta împotriva criminalității organizate.

Premiul pentru analiză strategică 2024 a fost acordat organizației irlandeze An Garda Síochána pentru proiectul său care vizează sprijinirea operațiunilor strategice de combatere a comerțului ilegal și a spargerilor.

Ceilalți doi finaliști la această categorie au fost Oficiul Federal de Poliție Criminală din Germania, pentru crearea unei baze de date online internaționale privind vehiculele de contrabandă, și Direcția Națională a Poliției Judiciare din Franța (SIRASCO), pentru analiza criminalității organizate din Rusia.

Premiul pentru analiză operațională

A doua categorie recompensează un analist sau o echipă de specialiști pentru realizarea unei analize operaționale remarcabile.

Premiul pentru analiză operațională 2024 a fost acordat atât Poliției Naționale Române, cât și Guardia Civil spaniolă.

Comitetul de selecție a recunoscut activitatea desfășurată de Guardia Civil spaniolă în cadrul operațiunii HERMES, un caz despre criminalitatea organizată transnațională.

Poliția Națională Română a fost recunoscută de Europol pentru analiza operativă într-un caz de trafic de persoane în care au fost implicate persoane din Irlanda și Regatul Unit.

Pe locul al treilea s-a clasat Poliția din Grecia pentru analiza sa în anchete privind pariuri ilegale și de aranjare a meciurilor.

FOTO: Europol

Urmărește-ne pe Google News