Detectivul Nick Bailey a fost internat în spital după ce a intrat în contact cu substanța Noviciok, după atacul asupra fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale Yulia în Salisbury, în sudul Angliei.
Joi, el a răspuns la un tweet din partea lui Boris Johnson, în care premierul britanic a condamnat guvernul rus și a promis că „va colabora cu parteneri internaționali pentru a se asigura că se face dreptate”.
Bailey a scris: „Am atât de multe să spun despre acest tweet. Dar nu pot și nu o voi face”
Soția sa a răspuns, de asemenea, la comentariile lui Johnson. „Ar fi bine să se facă dreptate. Acțiunile vorbesc mai mult decât niște cuvinte”, a postat pe Twitter Sarah Bailey.
„Au trecut aproape doi ani și jumătate de la evenimentele de la Salisbury și nu a existat nicio rezolvare în justiție pentru Sturgess Dawn și familia ei, nici pentru Serghei Skripal, Charlie Sturgess sau noi. Și acum s-a întâmplat din nou”, a spus ea.
„Se pare că nu există consecințe pentru cei vinovați. Guvernul are dreptate să condamne aceste acțiuni, dar peste doi ani și jumătate va fi uitat cazul? Așa simțim noi acum. #RIPDawn”, a mai scris soția lui Bailey.
Dawn Sturgess a fost o britanică în vârstă de 44 de ani care a murit după ce s-a tamponat cu ceea ce credea ea că este parfum dintr-o sticlă mică. De fapt, agentul toxic din epoca sovietică îi îmbolnăvise anterior pe Skripal și pe fiica sa. Partenerul lui Sturgess, Charlie Rowley, a fost și el internat, dar a reușit să scape. Familia Skripal a supraviețuit, de asemenea, atacului.
Bailey a intrat în contact cu substanța Noviciok în timp ce investiga otrăvirea lui Skripal, un fost agent KGB care ajunsese să lucreze pentru serviciile secrete britanice. Procurorii britanici au declarat în 2018 că au suficiente dovezi pentru a acuza doi ruși de conspirație pentru crimă, dar nu au solicitat extrădarea bărbaților, deoarece constituția rusă nu a permis acest lucru.
Otrăvirea lui Navalnîi, un militant anticorupție care a fost încarcerat în repetate rânduri și a petrecut lungi perioade de detenție pentru organizarea de proteste politice, are legături mai mult decât evidente, atât cu cazul Skripal-Salisbury, cât și cu asasinarea politică a fostului agent rus Alexander Litvinenko, cu polonium-210 la Londra, în 2006.
Kremlinul a negat în mod constant implicarea în acele atacuri. Însă guvernele occidentale, cercetătorii independenți și observatorii din Rusia văd un model consistent de implicare a statului rus în asasinate, atât în țară, cât și în străinătate.
Criticul lui Vladimir Putin Aleksei Navalnîi a fost în mod „indubitabil” otrăvit cu o neurotoxină din clasa Noviciok, a anunțat miercuri guvernul de la Berlin, potrivit The Guardian. Cancelarul Angela Merkel consideră astfel că Navalnîi a fost victima ”unei tentative de asasinat” și așteaptă o explicație de la Moscova, scrie și Deutsche Welle.
https://twitter.com/DSNickBailey/status/1301262427347132423?ref_src=twsrc%5Etfw