Cuprins:
Când au aflat că un poliţist de la IPJ Dolj vinde cocaină prin Craiova, în vara anului trecut, cei de combaterea criminalităţii organizate au trimis la el un colaborator autorizat. Adică, un consumator de droguri care s-a întâlnit cu poliţistul în trei rânduri și a cumpărat de la el 18 doze de cocaină, cu 8.700 de lei. Bancnotele pe care i le-a dat poliţistului erau înseriate şi proveneau din fondurile DIICOT.
Întâlnirea din benzinărie
Pe 21 iunie 2022, după ultima întrevedere cu colaboratorul DIICOT, poliţistul a mers să se întâlnească cu cel care-l aproviziona cu droguri: Ionuţ Bălăşoiu, un fost jandarm.
Întâlnirea a avut loc în parcarea unei benzinării de la ieşirea din Craiova. Poliţistul conducea un Audi A6, iar fostul jandarm – un Audi Q7, dovadă că cei doi, care încasau 100 de euro pe gramul de cocaină, „afișau o situație materială foarte bună”, spun anchetatorii.
Mitroi şi Bălăşoiu au fost prinşi în flagrant şi reţinuţi de poliţie. În maşina poliţistului au fost găsiţi banii înseriaţi ai DIICOT, dar şi două doze de cocaină, plus o farfurie de ceramică, folosită pentru consumul drogului.
La controlul drug-test, ambii bărbaţi au fost depistat pozitiv la opiacee.
Poliţistul a mărturisit că se droga de 2 ani
Cristian Mitroi are 31 de ani, e căsătorit şi lucrează în Poliţie din 2016. În vara anului trecut, când a fost prins în flagrant, era agent de poliție la Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Craiova.
El le-a declarat anchetatorilor că priza cocaină de doi ani şi că îşi cumpăra drogurile de la Bălăşoiu, pe care-l cunoscuse cu şase luni în urmă.
Poliţistul a mai spus că nu a vândut droguri decât bărbatului care a devenit colaborator autorizat al DIICOT şi că Bălăşoiu încasa toţi banii, el nefiind decât un intermediar.
Dar anchetatorii au descoperit o altă tânără pe care Mitroi o aproviziona cu cocaină, de jumătate de an. La audieri, martora a declarat, printre altele, că poliţistul i-a spus că, „în trecut, a avut o fată care se prostitua pentru el”.
La proces, cei doi şi-au recunoscut faptele
Fostul jandarm, de 41 de ani, nu a vrut să dea nicio declarație în anchetă. Cu câteva luni înainte de a fi arestat, el fusese condamnat de Tribunalul Dolj la 2 ani cu suspendare, pentru trafic de canabis.
După flagrant, în casa lui Bălăşoiu, din satul Podeni, poliţiştii au găsit 20 de doze de cocaină, dar şi două pistoale şi 191 de cartușe, deţinute ilegal.
În septembrie anul trecut, poliţistul şi fostul jandarm au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri de mare risc, pedepsit prin lege cu închisoarea de la 5 la 12 ani. La proces, ambii inculpaţi şi-au recunoscut faptele şi au mers pe procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor.
Judecător: „Fapta are o gravitate deosebită”
Judecătorul explică, în motivarea deciziei sale, că la stabilirea pedepselor a avut în vedere şi „consecinţele negative pe care astfel de substanțe (psihoactive – n.r.) le au asupra sănătății persoanelor care le consumă, acestea ducând la dependență, depresii, probleme de comportament, anxietate, stimă scăzută de sine”.
În cazul poliţistului care a primit 6 ani de închisoare, instanţa subliniază că el avea „şi calitatea de organ de cercetare al poliţiei judiciare la data săvârşirii faptelor, ceea ce imprima faptei o gravitate deosebită, făcând parte dintre organele statului cu atribuții în combaterea consumului și a efectelor consumului de droguri”.
După ce i-a fost revocată suspendarea executării vechii pedepse, fostul jandarm a primit o condamnare de 8 ani de închisoare. Judecătorul spune că el a dovedit „sfidare faţă de lege” deşi, nu de mult, a fost „printre cei care aveau atribuţii de supraveghere a respectării legii, deci cunoaşte foarte bine consecinţele unor astfel de fapte”.
Decizia Tribunalului Dolj nu e definitivă. Ambii inculpaţi, care se află şi acum în arest preventiv, au atacat-o deja cu apel.
Alte acuzaţii, într-un dosar aflat la DIICOT
Cei doi au fost puşi sub acuzare de DIICOT şi pentru că, în ziua flagrantului, au condus maşinile sub influența substanțelor psihoactive. Probele biologice prelevate de la ei pe 21 iunie 2022 au fost trimise la INML dar, pentru că la data finalizării dosarului de trafic legiştii nu terminaseră buletinul de analiză toxicologică, DIICOT a disjuns cauza.
În acelaşi nou dosar, poliţistul şi jandarmul sunt cercetaţi şi pentru deținerea, fără drept, de droguri de mare risc pentru consum propriu, iar ultimul e acuzat şi de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.
Conform portalului instanţelor, acest dosar se află încă la DIICOT.
Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nicoleta1 • 05.10.2023, 17:54
Ei trebuiau sa supravegheze respectarea legii si tocmai ei au incalcat-o