Pe 2 decembrie, în jurul orei 18:00, pe DN12, la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme. Unul dintre șoferi, un tânăr de 28 de ani, a decedat pe loc, iar șoferul celeilalte mașini, un bărbat de 40 de ani, a suferit o fractură de femur.
Libertatea a scris, după două zile, că Poliția Română a omis, în comunicatul de presă, faptul că în accident a fost implicat un polițist, angajat al IPJ Covasna – șoferul care a supraviețuit.
O sursă a Libertatea, care a făcut parte din echipa medicală ce a intervenit la locul accidentului, a declarat că șoferul care a supraviețuit se afla sub influența alcoolului.
Procurorii au venit să confirme acest lucru.
„Polițistul implicat în accidentul mortal petrecut în data de 2 decembrie, pe DN12, avea o alcoolemie de 0,60 mg/l în aerul expirat, rezultat indicat la testarea cu aparatul etilotest. Așteptăm rezultatele probelor de sânge pentru a stabili cu exactitate ce alcoolemie avea șoferul”, a declarat luni, la postul radio WeRadio din Covasna, procurorul Ionel Pădurariu.
Conform codului rutier, o alcoolemie peste 0,40 mg/l în aerul expirat e considerată contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea permisului, iar peste 0,45 mg/l e considerată infracțiune și se poate solda cu închisoare.
Ce pedeapsă riscă
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Sfântu Gheorghe a afirmat că „dosarul a ajuns la noi, cu propunere de preluare, având în vedere calitatea unuia dintre conducătorii auto, despre care ni s-a confirmat că este un organ de cercetare penală al Poliției Judiciare. Cercetările se desfășoară pentru 3 infracțiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, având în vedere că șoferul care a fost accidentat a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a fost de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Deocamdată, cercetările se desfășoară in rem, față de fapte și nu față de persoane”.
Potrivit acestuia, în cazul în care se va stabili, în urma anchetei, că polițistul este vinovat, legea prevede închisoarea de la 2 la 7 ani pentru ucidere din culpă, la care, în teorie, s-ar mai adăuga o treime din pedeapsa prevăzută de lege pentru conducerea sub influența alcoolului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro