Blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen a fost o decizie greșită și populistă, inspirată de ideile trecutului, și va strica imaginea Austriei în UE pentru mult timp, spune politologul Vedran Džihić în textul publicat în cotidianul Der Standard.

Džihić își explică concluzia cu o referire la cartea „Retrotopia”, a filosofului Zygmunt Bauman, care vorbește despre viziunile care nu mai privesc spre viitor, ci sunt inspirate de trecut, deseori unul pierdut.

Saga Schengen orchestrată de cancelarul Karl Nehammer și de ministrul său de interne, Gerhard Karner, se încadrează foarte bine în imaginea unei „retrotopii”, spune Džihić. „Guvernul austriac și, mai ales, ÖVP (partidul lui Nehammer) par să vrea să rezolve problemele de astăzi cu soluții de ieri”, adaugă politologul.

Întrebarea este acum dacă acest „ieri” are legătură cu discursul fostului cancelar Sebastian Kurz, tânărul conservator care a îmbrățișat politica antimigrație sau cu „politica fricii” cultivată de oameni precum Jörg Haider, fostul lider al extremei drepte.

„Bulgaria și România pur și simplu nu sunt de vină”

Džihić se uită și spre argumentele invocate de Viena și spune că, în mod cert, decizia privind extinderea Schengen este „o farsă”. Și „aproape în totalitate greșită”.

„Bulgaria și România pur și simplu nu sunt de vină pentru numărul mare de solicitanți de azil în Austria, lucru dovedit și de cifrele agenției europene de protecție a frontierelor Frontex”, adaugă el.

Decizia este „dezastruoasă, pentru că nu are argumente raționale și obiective”, mai spune politologul.

„UE se bazează pe principiile solidarității, încrederii și angajamentului între parteneri. Pentru ca această structură complexă să funcționeze, trebuie să acționăm întotdeauna pe baza unor dovezi. Prin decizia Schengen, toate aceste principii au fost încălcate”, spune el.

Care ar putea fi efectul acestei decizii? În acest caz, Džihić face referire la boicotul la care au îndemnat multe voci din România împotriva Austriei.

Hârtiile pe care scria „Austria afară din România!”, care au fost văzute pe geamul unei bănci Raiffeisen din România, vor fi ușor de îndepărtat a doua zi, spune politologul. „Imaginea proastă de partener nesigur la nivelul UE pe care Austria a dobândit-o prin acest efort individual nu va dispărea atât de ușor”, adaugă el.

Partenerii „bunilor austrieci” sunt despoții din Ungaria și Serbia

Džihić analizează și discursul din spatele deciziei, care, spune el, este o narațiune populistă grosolană bazată pe coduri binare: „Noi suntem băieții buni care ne apărăm țara, acolo sunt băieții răi care vor să se ia de noi, austriecii, și nu ne înțeleg”.

Prin urmare, conform acestui discurs, spune politologul, românii și bulgarii sunt băieții răi și ar trebui să rămână în afara Schengen.

Probabil că este interesant de văzut și cine sunt partenerii Vienei. „Partenerii bunilor austrieci, sau mai degrabă ai bunului guvern federal austriac condus de cancelarul federal, par a fi în principal despoții autoritari din vecinătate, din Ungaria și Serbia, domnii Vučić și Orbán”, subliniază politologul.

Faptul că în ultimul deceniu cei doi și-au condus țările în topul celor mai autocrate state din lume nu îi deranjează foarte mult, spune Džihić.

„Iar faptul că modelul multor autocrați din această lume, autoproclamatul cavaler împotriva Bruxelles-ului și luptător pentru retrotopia maghiară, Viktor Orbán, este cel care îi lasă pe migranți să treacă și reneagă sistemul european de azil, nu pare să intereseze conducerea politică austriacă”, mai observă politologul.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News