Analizând vizitele președintelui belarus Aleksandr Lukașenko în China și Iran, Porotnikov susține că Minskul observă slăbirea Rusiei în contextul războiului din Ucraina, din acest motiv Beijingul ar putea să o înlocuiască în curând pe Moscova ca „stăpân” al fostei republici sovietice.
Analistul constată și o atitudine negativă a oponenților lui Lukașenko față de ucraineni, devenind tot mai răspândită în ultimul an narativa potrivit căreia ucrainenii nu diferă cu nimic de ruși, fiind dușmanii belarușilor.
Politologul belarus arată că Aleksandr Lukașenko se gândește deja la viitoarele alegeri și se poziționează ca un mare prieten al Xi Jinping, arătându-le în paralel elitelor politice din Occident că doar el ar putea intermedia niște negocieri reale cu Rusia lui Putin, în schimbul ridicării sancțiunilor impuse statului său.
Lukașenko vrea să-i convingă pe belaruși că nu este izolat
„Vizitele pe care le-a efectuat Aleksandr Lukașenko luna aceasta în China și Iran au o mare importanță pentru Minsk în privința convingerii societății belaruse că președintele nu este izolat de comunitatea internațională și că Belarusul discută cu marii actori globali. Lukașenko le vorbește belarușilor despre noi capitole de colaborare economică cu Iran și China, ocolind sancțiunile UE”, povestește pentru Libertatea expertul în securitate Andrei Porotnikov.
„În realitate, la aceste întâlniri nu s-a discutat nimic concret. Părțile au negociat despre organizarea altor negocieri în viitor. Nimic mai mult”, completează acesta.
Presa guvernamentală belarusă a lăudat eforturile lui Lukașenko de a dezvolta statul și de a găsi noi parteneri comerciali, ceea ce arată de fapt că situația economică devine din ce în ce mai complicată, iar Minskul caută noi „sponsori”, mai spune Porotnikov.
„Lukașenko știe că Rusia se va confrunta cu un deficit bugetar enorm și nu va mai putea finanța regimul său politic ca odinioară, iar pierderea acestui donator va avea consecințe pe termen lung”, arată politologul.
„Marea prietenie” Xi Jinping – Aleksandr Lukașenko
Potrivit analistului politic de la Minsk, Aleksandr Lukașenko susține planul de pace al Chinei privind războiul din Ucraina nu pentru a fi pe placul Rusiei, ci pentru a se alătura unor propuneri de reglementare a unui conflict internațional ca un partener mai mic al Beijingului.
„Lukașenko vrea să-și recapete statutul de mediator într-un conflict, iar pentru birocrații belaruși el se poziționează ca un mare prieten al lui Xi Jinping. Ca și în cazul relațiilor cu Vladimir Putin, cetățenii belaruși află din presă că datorită talentului diplomatic și prieteniei cu liderul Xi Jinping, Lukașenko înregistrează succese pe arena internațională”, menționează Porotnikov.
„El monopolizează politica externă a statului atât în relațiile cu Putin, cât și cu Xi Jinping și nu le permite altor birocrați să aibă vreun rol sau vreun merit în acest proces”, spune analistul despre liderul de la Minsk care deja se pregătește pentru viitoarele alegeri locale, parlamentare și prezidențiale.
Pentru Lukașenko contează sprijinul elitelor politice
Potrivit directorului Belarus Security Blog, „legitimitatea lui Lukașenko se bazează pe sprijinul din partea Rusiei și mai nou – din partea Chinei”.
Aleksandr Lukașenko deja se află în căutarea unui nou stăpân, care să înlocuiască la un moment dat Rusia. Acest efort corespunde cu previziunile și așteptările birocraților din sistemul politic, dar președintele are un scop personal – să demonstreze că sprijinul pe care l-a avut din partea lui Putin va fi la același nivel din partea lui Xi Jinping.
Andrei Porotnikov, director la Belarus Security Blog din Minsk:
„Deci, nu există relații între state, ci există relații între Lukașenko și China sau Lukașenko și Rusia. De fiecare dată președintele belarus încearcă să demonstreze tuturor că fără el politica externă va fi o adevărată catastrofă”, explică acesta.
Noua securitate a Belarusului – un document care bagă spaima în oameni
Întrebat de Libertatea ce urmări ar putea să aibă noua concepție de securitate națională a Belarusului, inițiată de Lukașenko, analistul politic susține că acest document se bazează pe tezele propagandei ruse și are ca scop să construiască o imagine a dușmanului extern.
„Este amintită apărarea de o eventuală agresiune pentru a consolida o mai mare susținere a președintelui Lukașenko. Ideea acestui document este de a-i convinge pe belaruși că nu trebuie să mai protesteze împotriva regimului. Dacă se va întâmpla vreodată acest lucru forțele externe din Occident vor interveni și Belarus se va transforma într-o a doua Ucraină. Este un cântec propagandistic mai vechi, un element de presiune psihologică făcut cu scopul de a-i face pe oameni pasivi, loiali sistemului și înfricoșați”, arată analistul.
Propaganda belarusă: „Zelenski și Biden au provocat războiul în care mor frații noștri ucraineni”
Andrei Porotnikov consideră că Belarus nu se pregătește, deocamdată, să intre în război de partea Rusiei, însă propaganda antiucraineană belarusă este din ce în ce mai vizibilă.
„Propaganda oficială spune că ucrainenii sunt un popor blând, iar Zelenski și Biden sunt răi, provocându-l pe Putin să înceapă războiul. Potrivit presei oficiale, ucrainenii și belarușii sunt frați, dar elita politică din Ucraina nu recunoaște acest lucru”, povestește politologul, adăugând că o serie din aceste narațiuni sunt împrumutate din presa rusă.
„Unii zic că ucrainenii nu se diferă cu nimic de ruși”
Directorul Belarus Security Blog constată că, la un an de război, oponenții regimului Lukașenko sunt tot mai reticenți în a susține Kievul.
„Oponenții lui Lukașenko nu înțeleg de ce Zelenski nu ține legătura cu Svetlana Tihanovskaia, pe care ei o consideră președinte legitim al Belarusului. Ei nu au explicații de ce Zelenski nu acceptă invitarea ei la diverse forumuri internaționale, ei nu sunt de acord cu blocarea de către Kiev a introducerii unor sancțiuni mai severe față de regimul de la Minsk. Mai putem aminti unele probleme ale belarușilor din Ucraina, inclusiv ale celor care s-au înscris în Legiunea Internațională și luptă împotriva Rusiei”, analizează Porotnikov.
Politologul observă un nou curent de opinie în Belarus, reprezentat de oponenții lui Lukașenko. „Ei zic că ucrainenii nu se diferă cu nimic de ruși. Se spune că nici rușii și nici ucrainenii nu ne sunt prieteni și trebuie lăsați să lupte între ei, că se vor lămuri fără noi. Este un fenomen nou în Belarus – politica proucraineană nu mai este la modă. Cei care o promovează au mari probleme”, explică analistul.
În momentul de față nu există vreun interes public pentru normalizarea și dezvoltarea relațiilor dintre cele două state. „Dacă mâine războiul din Ucraina se va termina, între Minsk și Kiev va rămâne ridicat un zid politic, din păcate”, consideră directorul Belarus Security Blog.
Strategia Kievului: „să-i facă pe oficialii de la Minsk să spună că nu vor invada Ucraina”
Andrei Porotnikov precizează că serviciile ucrainene de informații și purtătorii de cuvânt ai Ministerului Apărării de la Kiev au o strategie clară în războiul informațional cu Belarusul. Ei acuză Minskul că pregătește o invazie, că va organiza provocări la frontieră sau că va sprijini și mai mult Rusia.
„Scopul lor este de a-i forța pe oficialii belaruși să declare din când în când că Belarusul nu va intra în război. Este un factor de reținere a extinderii războiului prin intermediul presiunilor informațional-psihologice. În același timp, nu trebuie să excludem riscul real al destabilizării situației la frontiera belaruso-ucraineană. Totul este posibil”, arată politologul.
Pentru Kremlin, România, Polonia și Ucraina sunt „un posibil teatru de război”
În septembrie 2022, însărcinatului cu afaceri al Belarusului în România a fost convocat la MAE după ce Aleksandr Lukaşenko a declarat că România va fi implicată în războiul Rusiei. Liderul belarus a spus că printre țările în care s-ar putea extinde conflictul din Ucraina sunt Polonia, Republica Moldova și România. Afirmațiile sunt inadmisibile, potrivit MAE al României.
Andrei Porotnikov susține că Lukașenko vede lumea în stilul Kremlinului, el trăiește în paradigma lui Putin.
„Vorbind despre România și Polonia ca viitoare teatre de război, Lukașenko exprimă viziunea Rusiei. Aceste state sunt foarte importante în procesul de sprijin logistic pentru Ucraina în război. Pentru Kremlin, România, Polonia și Ucraina sunt un tot întreg, fiindcă au fost în trecut sub controlul Moscovei”, este de părere analistul belarus.
„În viziunea lui Putin, deocamdată acțiunile militare au loc doar în Ucraina, însă teatrul de război acceptabil și legitim este considerat unul mai mare. Rușii văd flancul estic NATO inseparabil de dosarul ucrainean. Pentru Rusia, România și Polonia sunt zone de război posibil”.
Andrei Porotnikov, director la Belarus Security Blog din Minsk:
Ce vrea Lukașenko: Occidentul să se înțeleagă cu Rusia, pentru a evita un război nuclear
Aleksandr Lukașenko promovează narațiunile și viziunea geopolitică rusească nu pentru că este un simplu vasal al Moscovei, ci pentru că urmărește atingerea unor scopuri personale, este opinia analistul belarus.
„El le zice europenilor să negocieze cu Putin, dacă vor să evite extinderea războiului sau să fie salvați de un război mondial nuclear. După declarația din toamna anului trecut, potrivit căreia România și Polonia vor fi următorul teatru de război nu trebuie să punem punct, ci virgulă, după care urmează un mesaj ascuns – doar Lukașenko vă poate ajuta să discutați normal cu Putin și să evitați un război de mari proporții! El le zice liderilor europeni că Occidentul are nevoie de Lukașenko, dar, în mod cert, nimic pe lumea aceasta nu se face gratis. Trebuie ridicate sancțiunile, de exemplu. Acesta este scopul lui Lukașenko în cadrul acestui târg geopolitic”, consideră politologul belarus.
enoonmai • 27.03.2023, 21:18
My name is Luka I live on the second floor Nu mai bine il lasam pe Luka sa ne spuna ce-a cautat in China si Iran?