„Astăzi nu există un consens cu privire la desfășurarea trupelor terestre într-o manieră oficială, intenționată și aprobată. Dar nimic nu trebuie exclus, nicio opțiune. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a declarat Macron, pe 26 februarie, provocând reacții atât în Occident, cât și la Moscova.

Politologul crede că afirmația președintelui francez nu a fost o scăpare și că este vorba despre „o strategie pentru a răspunde atacurilor rusești”.

„Nu a existat consens, a spus-o foarte clar Macron și se pare că discuția a fost mai degrabă una marginală. Dar, așa cum au spus experții militari, este un mesaj care se transmite Moscovei: ar putea ca acest lucru să se întâmple. La Paris deja toată opoziția de dreapta și de stânga îl critică pe Macron. Cancelarul german, prim-ministrul suedez au declarat că nu trimit trupe. În egală măsură, președintele ceh și prim-ministrul polonez. Deci nu se pune problema”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

N-a fost o scăpare a președintelui Macron. A făcut-o special, în condițiile în care americanii nu găsesc soluții pentru trimiterea sprijinului militar promis și este mai degrabă o amenințare, o strategie pentru a răspunde atacurilor rusești.

Cristian Pîrvulescu, politolog:

Rusia a înțeles foarte bine semnalul, pentru că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, spune: există riscul unui război. Dar acest lucru nu înseamnă că va exista un război, ci că la nivelul declarațiilor am atins o nouă etapă”, a adăugat politologul.

Întrebat în legătură cu posibilele consecințe ale declarațiilor lui Macron, Pîrvulescu a spus că acestea „ar putea să privească și politica internă românească, pentru că în ceea ce privește acordul bilateral cu Ucraina, deja AUR a vorbit despre posibilitatea trimiterii de trupe, iar acum ipoteza lansată de Macron nu face decât să le dea și mai mult avânt”.

Casa Albă a respins marți posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina.

„Preşedintele Biden a fost clar asupra faptului că Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA, Adrienne Watson.

Reacții similare au venit și din partea liderilor din Germania, Suedia, Cehia și Polonia.

De la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina va face „inevitabilă” o ciocnire militară între Rusia și NATO.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News