Libertatea: În ce cheie trebuie interpretată excluderea lui Ludovic Orban din PNL? Ce semnal transmite?
Cristian Pîrvulescu: PNL a rămas același partid pe care îl știm de 30 de ani, unul care își devorează liderii. Ludovic Orban nu este nici primul și, probabil, nici ultimul lider exclus. Au fost excluși Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Crin Antonescu a fost pus într-o situație complicată.
Un partid care elimină persoanele critice din interior sigur că își simplifică problemele organizatorice și transmite un semnal către cei care ar fi tentați de critică. Pe de altă parte, dă dovadă de slăbiciune. Un partid viu este unul în care există dezbateri și critici. Excluderile acestea îmi aduc aminte de cele din partidul comunist.
– Pe de altă parte, Ludovic Orban spune că se simte eliberat. Poate această ipostază de renegat, pentru că s-a opus alianței cu PSD, să-i ofere avantaje și o trambulină pentru viitorul său partid?
– Într-adevăr, Ludovic Orban a făcut tot ce i-a stat în putință să-i forțeze pe liberali să apeleze la așa ceva, pare că și-a dorit să ajungă într-o asemenea situație. Cred că a fost una dintre strategiile de ieșire din această situație-limită în care a ajuns. Poate că Orban este o victimă în ochii opiniei publice, dar în politică opinia publică are doar rol de spectator. Pentru a avea pondere în politică ai nevoie de organizații locale. Orban nu va fi însoțit de primari, de consilieri locali decât în măsura în care aceștia ar intra în conflict cu PNL.
Vedem acum care sunt carențele democrației românești. Cum poate cineva care are o problemă de conștiință în ceea ce privește direcția partidului și care a fost ales de electorat, nu de partid, să fie scos pentru că și-a manifestat libertatea de expresie? Dar pentru politicienii români, libertatea de expresie este redusă. Este un pas înainte pe linia pedelizării PNL-ului.
Orban, pe urmele lui Tăriceanu
– PNL pierde sau câștigă prin excluderea fostului președinte?
– PNL știe că pierde pe termen scurt, asta și din cauza coaliției cu PSD, dar elimină un element critic, obține adeziune la linia partidului și speră să se redreseze datorită politicilor economice, iar toată această situație să fie uitată. Astfel spus, îi rezervă lui Ludovic Orban șansa lui Tăriceanu.
– Adică noul partid al lui Orban ar putea fi un ALDE?
– Nu în sens ideologic, ci va fi un partid care nu va avea bază, nu va avea organizații locale. Fără ele nu poți face politică, iar Orban o știe mai bine decât oricine, pentru că el a creat rețelele de organizații locale. Poate că are speranță că relațiile construite într-o perioadă atât de lungă îl vor ajuta să-și clădească o formațiune politică. Dar e greu de crezut.
– De ce spuneți asta?
– Dacă în 2024 vor exista nemulțumiri, abia atunci vom vedea în ce măsură construcția lui va conta. Uitați-vă la USR, un partid care, neavând organizații locale, nu poate să se întărească. Cred că ceea ce se intenționează acum este și limitarea influenței USR.
USR și Orban devin dintr-odată inamici. Lui Orban îi va fi foarte dificil să-și construiască partidul la nivel local, iar celor din USR le va fi foarte greu să supraviețuiască în cele câteva localități în care partidul are reprezentanți. Doar cu foarte mare dificultate și compromisuri vor primi sprijin din partea prefecturii și guvernului.
– Deci excludeți o posibilă alianță între USR și Orban.
– În Parlament poate, dar acolo sunt izolați, marja lor de manevră este mică. Momentan, nici măcar nu știm exact câți sunt cei care îl urmează pe Orban.
– Va reuși totuși Ludovic Orban să construiască o nouă forță politică?
– Mi-e greu să cred că Orban va putea vreodată recupera puterea. În interiorul PNL, probabil ar fi putut, dar a preferat această atitudine războinică, ofensivă, cineva l-a sfătuit să facă asta. Dacă pe termen scurt va câștiga ca imagine, pe termen mediu și lung nu va câștiga ca forță politică. Aici e o necunoscută însă, în funcție de cei care-l urmează.
„Liberalii nu-și permit să facă lucruri cu care președintele Iohannis ar fi în dezacord”
– Ludovic Orban îl acuză public pe Klaus Iohannis și spune că este vinovat de tot ce vedem astăzi în politică și, în special, în sânul PNL.
– Cu siguranță președintele României n-a intervenit în favoarea lui Orban. Cât a fost președinte de partid și premier, Ludovic Orban și-a făcut mulți dușmani, iar aceștia au găsit acum o oportunitate de a se debarasa de el.
Liberalii l-au criticat pe Orban pentru modul în care a negociat și a format guvernul cu USR. Acum, cu PSD, vor avea mai puține ministere și mai puțină importanță decât au avut în formula cu USR. Deci l-au criticat, dar n-au realizat nimic în plus. Refuză sistematic orice discuție cu USR pe motiv că a votat o moțiune de cenzură, dar n-au nicio problemă să se alieze cu PSD, care a inițiat moțiunea de cenzură.
Toate aceste acțiuni nu se pot întâmpla fără o direcție dată de la Cotroceni. Cred că președintele sugerează mai degrabă decât impune, dar cu siguranță liberalii nu-și pot permite să facă lucruri cu care președintele ar fi în dezacord.
Nicolae Ciucă, mai prezidențiabil decât Florin Cîțu
– Ce înseamnă pentru Florin Cîţu decizia de excludere din partid a lui Orban. O să-i consolideze poziția de lider al PNL sau, dacă nu va reuși să recupereze funcția de premier, poate avea aceeași soartă ca Orban?
– Puterea este a premierului, președintele de partid este doar un organizator. Puterea înseamnă distribuție de resurse. Dacă nu va mai fi premier, Cîțu va vedea încetul cu încetul poziția sa formală diminuându-se. Plus că, în 2023, PNL va trebui să stabilească cine va fi candidatul la alegerile prezidențiale. În momentul de față, Cîțu nu pare un prezidențiabil.
– Dar Nicolae Ciucă este?
– Dacă ar avea succes ca premier, ar putea deveni. Dacă situația economică se ameliorează, dacă pandemia este depășită, dacă rezistă presiunilor PSD, Ciucă se poate contura ca un prezidențiabil. Dar Cîțu cu 7% încredere sigur nu poate fi. De la 7% la 51% este o distanță atât de mare, imposibil de atins.
„În PNL nu pot apărea lideri noi”
– USR a reușit să scoată în față niște lideri, cum este Cătălin Drulă. PNL mai e capabil să producă figuri noi?
– Nici Drulă n-a apărut din neant, el a lucrat cu Cioloș în 2016. Însă USR este mult mai permeabil tocmai pentru că nu este un partid în sens tradițional. În PNL, care este la fel ca PSD, un partid structurat, nu pot apărea lideri noi. Sunt sub controlul organizațiilor județene și al baronilor, iar baronii, în general, nu permit celor care pot deveni concurență să se manifeste. Înlăturarea lui Orban vine exact pe această logică.
– Există însă și oameni respectați în PNL, cum sunt Ilie Bolojan și Dan Motreanu, care se poziționează anti-Cîțu.
– E adevărat, dar cred că sunt mulți cei care nu-l agreează pe Florin Cîțu. Să nu uităm că la congres 40% au votat împotriva lui și, dacă președintele Iohannis n-ar fi fost acolo, poate că situația ar fi fost alta.
Bolojan și Motreanu, care reprezintă fosta linie PNL, sunt critici din alte puncte de vedere. Ei ar putea deveni o alternativă la Florin Cîțu în vederea alegerilor din 2024. Deși cred că sunt mulți alții care își doresc să devină prezidențiabili.
– Cum ar fi?
– Rareș Bogdan, unul dintre cei care au fost susținători ai lui Cîțu, dar care cel mai probabil va deveni un critic al lui Cîțu. În USR apar noi lideri, dar iată că în PNL a fost nevoie de aducerea unui om din afara partidului, pentru că PNL nu permite. Exemplele Bolojan și Motreanu țin de liberalii de acum două decenii. Nu trebuie să uităm că sunt și mulți PDL-iști în PNL, inclusiv aceste execuții sunt specifice PDL.
N-au fost absorbiți pedeliștii cu foarte mare ușurință, au stat în expectativă câțiva ani, iar în momentul în care situația a devenit oportună, au încercat să preia frâiele.
Asistăm în momentul de față la o manifestare a grupului transpartinic de la Cluj, adică Boc-Dîncu, care încearcă să-și impună punctul de vedere asupra guvernării. Grupul acesta este autonomizat și în PNL, și în PSD și este total incompatibil cu Orban.
Foto: Vlad Chirea