Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni pe Dacian Cioloș candidat pentru funcția de prim-ministru. Un gest surprinzător, spune politologul Cristian Pîrvulescu, menit mai degrabă să demonstreze incapacitatea USR de a forma o majoritate în Parlament, și nu unul prin care se dezice de Florin Cîțu.
„Nimic nu anunța această situație. De altfel, mi se pare că președintele, nominalizându-l pe Dacian Cioloș, nici n-a ținut cont întru totul de decizia Curții Constituționale de anul trecut, care spunea că președintele trebuie să aibă în vedere o persoană care poate coagula o majoritate, decât în măsura în care președintele crede că această majoritate este cu PSD și AUR.
E un gest pe care președintele îl face la două săptămâni după Congresul PNL împotriva celui pe care l-a susținut (Florin Cîțu, n.r.). Mi se pare puțin improbabil. Cred că este o demonstrație care să dovedească incapacitatea USR de a realiza o coaliție de guvernare”, crede Pîrvulescu.
Politologul spune că sunt șanse minime ca Dacian Cioloș să primească votul Parlamentului fără susținerea PNL, care pare puțin probabilă, după spusele președintelui liberalilor, Florin Cîțu.
„Totul indică faptul că această majoritate este aproape imposibil de realizat. Dacă PNL nu cedează, Cioloș nu poate realiza majoritatea decât cu PSD, iar o majoritate cu PSD este o majoritate care, pur și simplu, distruge partidul care s-a construit ca fiind anti-PSD. Orice alianță cu PSD îl pune pe Cioloș, în particular, și pe USR, în general, într-o situație delicată în raport cu propriul electorat”, explică Pîrvulescu.
„Există riscul ca această propunere să fie una capcană”
Deși crede că președintele Iohannis nu ar trece peste decizia CCR din 2020, care nu-i permite să-l desemneze ca premier tot pe cel care a fost demis, politologul nu exclude ca propunerea lui Dacian Cioloș la funcția de prim-ministru să fie un măr otrăvit, pentru a eroda USR-PLUS.
„Există riscul ca această propunere să fie una capcană, dar Dacian Cioloș nu-și putea permite să o refuze și va trebuie să negocieze, are la dispoziție zece zile. Klaus Iohannis l-a desemnat pentru a demonstra că Dacian Cioloș nu poate realiza ceea ce a afirmat că poate: să coaguleze o majoritate. Deci în mare măsură l-a desemnat ca să-l compromită și să-l izoleze”.
Această nominalizare îi complică foarte mult situația lui Cioloș. Dacă va eșua, cum este foarte posibil, va pierde pe toate liniile: se va face demonstrație că partidul nu are potențial de coalizare și că este un partid aventurier și va fi foarte atacat pe plan intern, ceea ce va slăbi și mai mult forța partidului.
Cristian Pîrvulescu, politolog:
Cât despre strategia USR-PLUS de a-l expune pe Dacian Cioloș propunându-l pentru funcția de premier, Pîrvulescu este de părere că partidul nu se aștepta ca președintele Iohannis să-l desemneze. „Ei au vrut să demonstreze că au cu cine. Și chiar au. Dacian Cioloș a fost prim-ministru, poate să facă față responsabilităților unei asemenea funcții, nu asta e problema, problema e dacă poate construi o coaliție de guvernare și aici sunt îndoieli. Matematic, e posibil. Politic e mai complicat. În politică însă orice se poate întâmpla”.
Pe de altă parte, Cristian Pîrvulescu spune că desemnarea lui Cioloș nu este un semnal că președintele nu mai susține PNL, din contră: „E surprinzător, dar nu poate fi considerat o abandonare a pozițiilor de susținere a PNL. Acest gest al președintelui trebuie interpretat în logica declarațiilor pe care le-a făcut în ultima săptămână: a acuzat USR de orgoliu, de iresponsabilitate, de coaliția cu AUR și PSD. Desemnarea ca premier îi oferă lui Cioloș posibilitatea de a demonstra că poate coagula o coaliție sau că este doar un aventurier care dărâmă guverne fără să pună nimic în loc”.
Foto: EPA
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!