Tentativa de trecere a graniței a avut loc câteva sute de metri depărtare, lângă satul Dubicze Cerkiewne.
„Un grup de aproximativ 100 de migranţi a fost arestat de către serviciile poloneze”, a transmis ministerul de la Varșovia, acuzând forțele belaruse că „i-au forțat pe migranți să arunce cu pietre în soldații polonezi pentru a le distrage atenția”.
Același minister a publicat pe Twitter imagini video în care soldați polonezi încercuiesc în timpul nopții un grup de migranți grupați la sol într-o pădure din apropierea unui gard de sârmă ghimpată.
Dziś w nocy doszło do inspirowanej przez Białorusinów próby nielegalnego przekroczenia granicy w Dubiczach Cerkiewnych. Grupa około 100 migrantów została zatrzymana przez polskie służby. pic.twitter.com/U5euWpufiL
— Ministerstwo Obrony Narodowej 🇵🇱 (@MON_GOV_PL) November 18, 2021
Între timp, potrivit unor informații difuzate de agenția de presă de stat din Belarus, Belta, citate de Euronews, sute de migranți au fost mutați, miercuri, din tabăra de la frontiera celor două țări într-un depozit aflat la aproximativ 500 de metri de graniță, lângă localitatea Bruzgi din Belarus, unde ar fi primit mâncare, apă, asistență medicală, saltele și perne.
Belta relatează că aproximativ 1.000 de migranți au fost de acord marți să se mute în depozit pentru „a aștepta ca situația să se rezolve” și i-a citat pe unii dintre ei spunând că nu intenționează să se întoarcă în țările lor de origine.
Un kurd irakian pe nume Miran Ali, citat de presa de stat din fosta republică sovietică, a declarat că autoritățile din Belarus le-au spus că nu vor fi forțați să se întoarcă acasă.
Într-un videoclip înregistrat chiar de el, Ali afimă că migranților li s-a spus „că nu vor fi trimiși înapoi în Kurdistan cu forța și că pot aștepta aici până când Germania îi va primi”.
Ciocniri între migranți și forțele poloneze
Tensiunile au luat amploare, marți, 16 noiembrie, la frontiera dintre Polonia și Belarus, unde sute de migranți au forțat trecerea graniței și au aruncat cu pietre înspre forțele poloneze, care au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Varșovia a acuzat Minskul de instigare la conflict, în timp ce guvernul din Belarus a denunțat „acțiunile violente” ale Poloniei.
În acest context, un prim zbor de repatriere voluntară a migranților în Irak este așteptat să aibă loc joi, autoritățile de la Bagdad făcând apel la propriii cetățeni să se întoarcă acasă pentru că drumul lor spre UE este închis.
Migranții din Orientul Mijlociu și Africa sunt blocați la graniță din 8 noiembrie. Cei mai mulți fug de conflictele din țările lor sau de sărăcia de acasă și vor să ajungă în Germania sau în alte țări vest-europene.
Occidentul îl acuză pe președintele belarus Alexandr Lukașenko că i-a folosit pe migranți ca pioni pentru a destabiliza Uniunea Europeană ca răzbunare pentru sancțiunile impuse de Bruxelles regimului său autoritar. Minskul neagă că a orchestrat criza.
Cancelarul german Angela Merkel a discutat cu Aleksandr Lukașenko pentru a doua oară în această săptămână, subliniind că migranților ar trebui să li se ofere șansa de a se întoarce în țările lor de origine cu ajutorul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați și al Organizației Internaționale pentru Migrație.
„Drumul către Belarus este o fundătură pentru majoritatea oamenilor care doresc să meargă în Germania. Nu există planuri de a aproba primirea lor”, a declarat, la rândul lui, Steve Alter, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german.
Iar președintele polonez Andrzej Duda a subliniat că Polonia nu va accepta nicio decizie internațională privind blocajul la frontieră care este luată fără participarea Varșoviei, referindu-se la discuțiile dintre Merkel și Lukașenko.
Foto: EPA