„Situația de la granița cu Belarus este dificilă și periculoasă. Astăzi, noi, Polonia, fiind responsabili de propriile noastre frontiere, dar și de frontierele Uniunii Europene, trebuie să luăm măsuri pentru a asigura securitatea Poloniei și a UE”, a declarat Blazej Spychalski, purtătorul de cuvânt al Președinției.
Anunțul vine după ce marți, reprezentanții Guvernului îi ceruseră președintelui să impună starea de urgență în zone din regiunile Podlaskie și Lubelskie pentru o perioadă de 30 de zile.
În perioada în care este în vigoare starea de urgență, circulația va fi restricționată și adunările în masă interzise în zonele în care a fost instituită măsura.
Prin instituirea stării de urgență, autoritățile poloneze au acum puteri sporite de monitorizare și control al persoanelor care trec granița.
Reprezentanții Gărzii de frontieră poloneze au precizat miercuri că în luna august au avut loc aproximativ 3.500 de încercări de traversare ilegală a graniței dintre cele două state, 2.500 dintre acestea fiind oprite.
Totodată, guvernul polonez atrage atenția asupra faptului că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru noi „provocări” care ar putea apărea în timpul exercițiilor militare organizate de armata rusă, care vor avea loc pe teritoriul rus și belarus, aproape de Polonia, începând din 10 septembrie.
„Al doilea motiv pentru introducerea stării de urgență în această zonă sunt exercițiile militare care vor avea loc la granița noastră. Trebuie să fim pregătiți pentru fiecare scenariu”, a declarat ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski.
Critici din partea ONG-urilor
Pe de altă parte, mai multe ONG-uri au criticat autoritățile poloneze pentru această decizie, fiind de părere că Varșovia ar trebui să acorde mai mult sprijin migranților.
„Această stare de urgență este o soluție nucleară care ne îndepărtează de această frontieră, nu numai pe noi, ci și mass-media, astfel încât să ne asigurăm că nimeni nu va documenta ceea ce se întâmplă acolo”, a spus Marianna Wartecka de la Ocalenie Foundation.
În același timp, Polonia a început să construiască un gard la granița cu Belarus, tot pentru a opri afluxul de migranți, cei mai mulți din Orientul Mijlociu.
Uniunea Europeană consideră că valul de migranți care vin din Belarus sunt parte a represaliilor regimului lui Aleksandr Lukașenko față de sancțiunile economice impuse țării sale.
Foto: EPA