Uniunea Europeană a eliminat, după invazia rusă, taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu.

Cantități mari de cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în UE, au ajuns astfel să rămână în statele central-europene pe fondul blocajelor logistice, cu urmări asupra prețurilor și vânzărilor pentru fermierii locali. Piețele din Polonia, România şi alte ţări din blocul comunitar, care trebuiau să fie doar rute de tranzit, au fost practic inundate de cerealele ucrainene.

„Astăzi, Guvernul a decis asupra reglementărilor care interzic intrarea, importarea de cereale în Polonia, şi a altor tipuri de produse alimentare din Ucraina”, a anunţat Kaczynski. Lista acestor bunuri va fi stabilită de Guvern, şi va include produse „de la cereale la miere, şi foarte, foarte multe lucruri”, a precizat liderul PiS.

„Suntem şi rămânem prietenii şi aliaţii Ucrainei şi o vom sprijini. Dar este de datoria fiecărui stat, fiecărei autorităţi, să protejeze interesele cetăţenilor săi”, a adăugat el.

Potrivit lui Kaczynski, Polonia este pregătită să înceapă să discute cu Kievul rezolvarea problemei cerealelor, iar partea ucraineană a fost deja notificată în legătură cu deciziile Guvernului de la Varşovia.

Fermierii polonezi au organizat săptămâna aceasta noi proteste la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, însă poliţia i-a împiedicat să blocheze liniile de cale ferată.

În fiecare zi zeci de vagoane de tren, fiecare încărcat cu până la 70 de tone de cereale, intră în Polonia din Ucraina, ceea ce creşte îngrijorările fermierilor polonezi cu privire la viitorul lor şi soarta recoltelor lor din acest an.

Protestatarii susţin că tranzitul cerealelor ucrainene ar trebui să se deruleze în aceleaşi condiţii ca şi livrările de arme către Ucraina, pentru a evita ca aceste cereale să inunde piaţa poloneză.

În schimb, protestatarii susţin că o serie de companii care au legătură cu legătură cu Guvernul au permisiunea de a importa aceste cereale ieftine şi de calitate redusă pe care să le revândă apoi fabricilor de pâine şi paste drept cereale poloneze de calitate ridicată.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News