Polonia a acuzat în repetate rânduri Rusia că încearcă să o destabilizeze din cauza rolului său în furnizarea de ajutor militar vecinei Ucrainei, acuzaţii pe care regimul de la Moscova le-a respins în stilul său tradițional.

Potrivit vicepremierului polonez, sabotorii, care operează din Belarus în cooperare cu Rusia, au penetrat instituţii guvernamentale locale şi centrale, inclusiv companiile de stat care implementează contracte militare.

„Serviciile externe din Belarus şi Rusia au avut un obiectiv specific – să extorcheze informaţii, să şantajeze persoane şi instituţii şi să ducă un război cibernetic de facto”, a denunțat Gawkowski, care este şi ministru pentru afaceri digitale.

El a dat asigurări că obiectivul operaţional, furtul de date în scopul şantajului, a fost contracarat.

Gawkowski spune că atacurile cibernetice s-au dublat de anul trecut, vizând organizaţii şi instituţii poloneze, inclusiv companii de logistică care efectuează livrări militare către Ucraina.

„În spaţiul cibernetic, pericolele apar în fiecare oră, în fiecare minut. Se întâmplă adesea să existe peste o mie de incidente într-o zi”, a declarat Gawkowski, care în iunie a declarat că Polonia a blocat mai multe atacuri cibernetice asupra infrastructurii sale critice.

Polonia a descoperit, de asemenea, incidente de sabotaj şi incendiere pe teritoriul său orchestrate de Rusia şi afirmă că serviciile secrete ruse încearcă în mod activ să colecteze informaţii privind livrările de arme către Ucraina după lansarea invaziei la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Un grup de hackeri GRU, în spatele atacurilor cibernetice asupra NATO şi UE

Pe de altă parte, agenţia de informaţii interne a Germaniei a avertizat în legătură cu un grup de hackeri al Unităţii 29155 a serviciilor secrete militare ruse (GRU), afirmând că acesta a efectuat atacuri cibernetice împotriva ţărilor NATO şi UE, informează totodată Reuters, potrivit news.ro.

Luni, într-o postare pe platforma X, Bundesamt fur Verfassungsschutz (Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei, BfV) a declarat că a emis avertismentul în privinţa grupului cunoscut sub numele de UNC2589 alături de FBI, agenţia americană de securitate cibernetică CISA, NSA şi alţi parteneri internaţionali.

Avertismentul vine într-un moment de creșterii gradului de alertă în Europa asupra activităților hackerilor şi spionilor ruşi.

Săptămâna trecută, Statele Unite şi nouă ţări aliate, inclusiv Germania, au acuzat oficial guvernul rus că, înainte lansarea invaziei, a pus la cale, în 2020, atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice ucrainene şi din state membre NATO, printre multe alte ţinte.

La începutul acestui an, Berlinul a acuzat Rusia de o serie de atacuri cibernetice asupra social-democraţilor aflaţi la guvernare în Germania, precum şi asupra unor companii din sectoarele de logistică, apărare, aerospaţial şi IT.

În avertismentul său, BfV afirmă că gruparea, cunoscută şi sub numele de Cadet Blizzard sau Ember Bear, desfăşoară activităţi în scop de spionaj şi sabotaj care implică adesea modificarea de site-uri web şi publicarea de date furate.

Unitatea GRU căreia îi aparţine este cunoscută pentru implicarea sa în otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Marea Britanie, în 2018.

Urmărește-ne pe Google News