Cei prezenți la paradă au putut vedea defilând cele mai recente echipamente intrate în dotarea armatei poloneze. Este vorba despre tancuri M1A1 Abrams de fabricație americană, tancuri sud-coreene K2 și obuziere autopropulsate K9, lansatoare de rachete HIMARS, obuziere autopropulsate Krab sau sisteme americane de baterii de rachete Patriot, care fac parte din sistemul polonez de apărare aeriană „WISŁA”.
Având granițe comune cu Ucraina, Belarus și exclava rusă Kaliningrad, Polonia a investit miliarde de dolari în echipamente militare, încă din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Iar după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Varșovia a sprijinit puternic Kievul, crescându-și astfel influența diplomatică.
În acest context, specialiști citați de CNN spun că prin „demonstrația de forță făcută” odată cu parada militară de marți, Polonia „trimite un mesaj pe care Rusia și Belarus sunt obligate să îl înțeleagă”.
„Este un lucru făcut după model sovietic. Rusia face parada ei pe 8 mai, belarușii au și ei parade, la fel și Coreea de Nord, Iranul. Este un fel de reflectare a limbajului lor. Statele adversare văd aceste (parade) ca pe o demonstrație de forță, așa că Polonia va răspunde cu o demonstrație de forță”, a explicat Edward Arnold, cercetător la grupul britanic de reflecție în domeniul securității RUSI.
Parada, cu două luni înainte de alegeri
Totodată, parada militară are loc cu două luni înainte de alegerile legislative, în urma cărora partidul de dreapta de la guvernare, Lege și Justiție, speră să rămână în continuare la putere pentru un al treilea mandat.
Executivul polonez încearcă astfel să transmită un mesaj nu doar Moscovei și aliaților ei, ci și să-și asigure propriul popor de angajamentul său în privința securității, spune Edward Arnold.
„Problemele de securitate sunt cu adevărat importante, alături de economie și de standardele de viață, ceea ce nu este surprinzător din moment ce la granița Poloniei are loc un război. Demonstrarea competenței lor în materie de securitate este absolut critică pentru realegerea guvernului”, a declarat și Aleks Szczerbiak, profesor și șef al departamentului de politică de la Universitatea Sussex din Anglia.
„Nimeni nu va spune că securitatea militară nu este o problemă importantă și că nu ar trebui să consolidăm armata. (Opoziția) va spune că guvernul organizează această paradă ca un fel de cascadorie electorală, dar nu va spune, știți, că întărirea armatei poloneze nu este importantă”, a adăugat profesorul.
„Importanța Poloniei în cadrul NATO a crescut masiv”
În ultimul deceniu, rolul jucat de Polonia în cadrul NATO s-a schimbat în mod dramatic, spune și Jamie Shea, un fost oficial NATO, profesor de strategie și securitate la Universitatea din Exeter, în Anglia, și membru al Chatham House.
„Dacă vă uitați la NATO în urmă cu 10 ani, înainte ca Putin să anexeze Crimeea și să lanseze invazia din Ucraina, obiectivul principal al NATO era în principal Orientul Mijlociu, Afganistanul și aceste tipuri de misiuni la care Polonia a participat, dar numai într-o mică măsură. Dar din 2014, odată cu revenirea NATO la concentrarea pe Europa Centrală și de Est, importanța Poloniei în cadrul alianței a crescut masiv”, a explicat Jamie Shea.
În condițiile în care Marea Britanie a ieșit din UE, iar Germania încă ezită să își asume un rol de lider în ceea ce privește Ucraina, Polonia a simțit oportunitatea, constată și Edward Arnold.
Polonezii „au relații foarte bune cu țările baltice, sunt foarte vocali în ceea ce privește problemele de apărare și securitate, iar Rusia a fost întotdeauna o amenințare majoră… așa că, dacă te gândești la acest lucru din punctul de vedere al Washingtonului, atunci Varșovia pare a fi un pariu bun”, explică el.
În plus, potrivit datelor NATO, Polonia a crescut semnificativ suma din PIB pe care o alocă pentru apărare, de la mai puțin de 2% în 2014 la 4% în acest an, ceea ce o face să ocupe locul al doilea în cadrul alianței, după SUA, la acest capitol.
„Dacă rămân pe drumul cel bun cu toate aceste planuri de achiziții diferite, vor fi superputerea militară europeană a UE și a NATO. Conform unui calcul, dacă vor achiziționa toate tancurile din SUA, tancurile Abrams, și tancurile pe care le-au comandat din Coreea de Sud, plus modernizarea celor pe care le au în prezent, vor avea mai multe tancuri decât Franța, Germania, Italia și Marea Britanie la un loc”, estimează Jamie Shea.
Săptămâna trecută, Polonia a anunțat desfășurarea a mii de soldați suplimentari la granița sa estică, pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la prezența forțelor grupării ruse Wagner în Belarus.
Foto: Profimedia
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!