Acțiunea în justiție împotriva Poloniei a fost introdusă de Comisia Europeană, care consideră că această controversată cameră disciplinară este o amenințare la adresa independenței judiciare a țării, pentru că supune judecătorii controlului politic.
De partea cealaltă, guvernul polonez insistă că este un instrument esențial pentru eliminarea rămășițelor regimului comunist.
După ce solicitările repetate adresate Poloniei să respecte decizia din iulie au fost ignorate, Bruxelles-ul a cerut să impună amenzi zilnice, ultimul și cel mai radical pas al unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar.
Astfel, Polonia va fi amendată cu 1 milion de euro pe zi până când va pune în practică hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Sancțiunile vor fi deduse din fondurile UE pe care Polonia le primește periodic. Asta în condițiile în care Polonia este de departe cel mai mare beneficiar al fondurilor UE, după ce a primit peste 18 miliarde de euro în 2020.
În hotărârea de miercuri, CEJ notează că Polonia nu a respectat hotărârea de natură juridică de a priva camera disciplinară de atribuțiile sale, ceea ce înseamnă că aceasta continuă să funcționeze.
„Suspendarea camerei disciplinare este necesară pentru a evita prejudicierea gravă și ireparabilă a ordinii juridice a Uniunii Europene și, în consecință, a drepturilor care decurg din dreptul Uniunii și a valorilor pe care se întemeiază Uniunea, în special cea a statului de drept”, a notat vicepreședintele CEJ.
Vicepreședintele CEJ a adăugat că „intenția exprimată a Poloniei de a adopta, în decurs de un an, o serie de măsuri menite să reformeze sistemul judiciar polonez” nu este suficientă pentru a preveni problemele pe care le poate crea în prezent.
Aceste sancțiuni vin într-un moment extrem de dificil în relațiile dintre Varșovia și Bruxelles. La începutul lunii octombrie, Curtea Constituțională poloneză a emis o hotărâre care sfidează primatul dreptului UE în interiorul țării, un principiu legal stabilit în 1964, cu mult înainte ca țara să adere la bloc.
Astfel tribunalul polonez a respins în mod deschis două articole cheie ale tratatelor UE: articolul 1, care stabilește atribuirea de competențe de la statele membre instituțiilor, și articolul 19, care înființează Curtea de Justiție a UE. Judecătorii au spus că aceste prevederi sunt incompatibile cu constituția poloneză, o concluzie fără precedent în istoria blocului.
Hotărârea luată de Polonia a fost ca o undă de șoc pe tot continentul, mulți cerând Comisiei să ia măsuri decisive și să reafirme primatul dreptului UE. Executivul UE a promis un răspuns ferm, dar încă evaluează următorii pași.
Amenda zilnică de 1 milion de euro se adaugă unei alte amenzi, tot zilnice, de jumătate de milion de euro pe care Polonia o plătește de luna trecută.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit pe 20 septembrie că Polonia trebuie să plătească o penalitate de 500.000 de euro zilnic până când închide producția la o mină de lignit din Turow. Autoritățile de la Varșovia au anunțat că nu vor închide mina și au catalogat decizia drept „jaf judiciar și furt în plină zi”.
Foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!