Decizia vine după o sesizare făcută de Republica Cehă, care a reclamat că mina, aflată la granița dintre cele două state, îi afectează pe locuitorii săi. Mina pe bază de lignit funcționează de mai bine de un secol, iar recent a fost extinsă spre granița cu Cehia.

Sancțiunea CJUE ar putea pune presiune pe Varșovia să caute o înțelegere cu Praga. Cele două state au început în iunie negocieri privind modernizările tehnice și măsurile de limitare a poluării. Dacă cele două state ajung la un compromis, disputa din justiție încetează.

„Amenda stabilită de Curtea de Justiție a Uniunii Europene este disproporționată față de situație și nu este justificată de fapte”, a declarat guvernul polonez într-un comunicat. „Subminează procesul în curs de a ajunge a o soluție amiabilă.”

„CJUE solicită de la Polonia jumătate de milion în amenzi zilnice pentru faptul că Polonia nu și-a lăsat cetățenii fără energie și nu a închis minele peste noapte”, a declarat adjunctul ministrului justiției, Marcin Romanowski, pe Twitter.

Praga a salutat decizia CJUE, dar a transmis că dorește, totuși, să ajungă la un acord pe cale amiabilă.

Decizia de luni se adaugă unui șir lung de sancțiuni dictate la nivel european împotriva Poloniei, în special privind nerespectarea statului de drept.

Urmărește-ne pe Google News