Într-o conferință de presă, Duda a spus, că pe lângă cele patru avioane MIG-29, și altele sunt pregătite pentru a fi transferate, potrivit Polskie Radio.
„În primul rând, literalmente în următoarele câteva zile, vom preda Ucrainei, din câte îmi amintesc, patru aeronave în stare de funcționare deplină. Restul sunt în curs de pregătire, de reparare”, a spus el.
Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a făcut referire anticipat la donația Poloniei, postând patru emoji-uri cu avioane în timpul anunțului președintelui Duda.
✈️ ✈️ ✈️ ✈️ https://t.co/bYS6GGQQUf
— Andriy Yermak (@AndriyYermak) March 16, 2023
Polonia devine astfel prima țară membră a NATO care îndeplinește solicitările tot mai disperate ale Kievului pentru avioane de război. Liderul polonez nu a spus dacă alte țări vor urma exemplul.
Săptămâna trecută, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad a spus că a venit momentul ca și Slovacia să ia o decizie dacă va trimite sau nu avioane în Ucraina.
Varșovia a fost de la debutul invaziei Rusiei unul dintre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei. Luna trecută, Polonia a devenit prima țară care a trimis Ucrainei tancurile Leopard 2 de fabricație germană. Polonia a trimis de asemenea tancuri mai vechi de fabricație sovietică, dar modernizate, muniţii şi alte echipamente militare.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri Statelor Unite avioane F-16, dar președintele Joe Biden s-a opus până acum solicitărilor.
Într-un interviu acordat luna trecută postului ABC News, Biden a declarat că Ucraina nu are nevoie de F-16 în acest moment.
„Deocamdată, exclud acest lucru”, a spus Biden când a fost întrebat dacă ar trimite vreodată F-16 în Ucraina.
Totuși, a relatat NBC News, doi piloți ucraineni se află în SUA în acest moment, unde sunt supuși unei evaluări pentru a determina cât timp ar putea dura pregătirea lor pentru a pilota avioane de atac, inclusiv avioane de luptă F-16, potrivit a doi oficiali din Congres și unui înalt oficial american.
Abilitățile ucrainenilor sunt evaluate pe simulatoare la o bază militară americană din Tucson, Arizona, au declarat oficialii, iar în curând, lor ar putea să li se alăture mai mulți colegi piloți.
Polonia a spus și ea că nu exclude livrarea de avioane F-16 ucrainenilor, iar președintele Emmanuel Macron a spus la rândul său că nu exclude să trimită Kievului aeronave Rafale.
Gandalf_the_Grey • 17.03.2023, 20:48
În limba română există ceva ce se numește ANTONIM (nu Antonov, uăiii!, antonim) adică două voroave care sunt de pe la antipozi. Jumbo înseamnă BABAN, dar antonimul său este MONONEURONUS. Chestia miraculoasă este cum pot cele două să conviețuiască într-un același trolache bolșevic... mare minune, taicăle!
seaman651 • 16.03.2023, 17:16
Cam de mult timp da Polonia avioanele. Asteapta sa se termine razboiul? Cam tot asa face si Ungaria cu votarea pentru Suedia si Finlanda.