Iniţiativa campania de „internaţionalizare” a problemei, lansată de guvernul polonez în vederea obţinerii unor astfel de reparaţii, a fost respinsă însă categoric de Germania.
„Credem că Statele Unite sunt o ţară care determină ordinea globală în prezent, o ţară-cheie când este vorba despre respectarea ordinii internaţionale a drepturilor omului, statului de drept şi justiţiei internaţionale”, a spus viceministrul polonez de externe, la o conferinţă de presă la Varşovia.
El a mai spus că guvernul polonez „mizează pe sprijinul părţii americane” în această chestiune şi prin urmare se va adresa în primul rând preşedintelui Comitetului Helsinki din Congresul SUA, senatorul Benjamin Cardin, şi lui Gregory Meeks, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a SUA.
El a asigurat că eforturi similare se vor face pe lângă ONU şi UE, iar guvernul polonez a trimis deja 50 de scrisori către tot atâtea guverne pentru a le solicita „cooperarea şi sprijinul” ca „prieteni” ai Poloniei.
După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei, în septembrie anul trecut, să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici.
De partea cealaltă, Germania a respins în mod repetat aceste cerințe, spunând că problema e încheiată, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război.
Chiar și așa, Polonia spune că acel acord semnat de guvernul comunist polonez este nul din punct de vedere juridic, dat fiind că atunci Polonia acţiona la ordinele URSS.