„Iertarea şi recunoaşterea vinei sunt una, reparaţiile pentru pagube sunt alta. Iar chestiunea nu a fost încă rezolvată”, a spus Duda, care a susţinut un discurs duminică, 1 septembrie, la a 85-a comemorare a invadării Poloniei de Germania. Discursul a fost ținut în micul oraş polonez Wielun, care în 1939 se afla în apropierea frontierei germano-poloneze.

De asemenea, și premierul Donald Tusk, care conduce ţara din decembrie, vrea reparații materiale, iar guvernul său nu renunță la acest demers. „Astăzi nu spunem: niciodată război. Astăzi trebuie să spunem: niciodată iarăşi singuri. Niciodată în istorie Polonia nu mai trebuie să reziste singură agresiunii unuia sau altuia dintre vecinii săi”, a afirmat Tusk.

În septembrie 2022, Polonia cerut Germaniei 1.300 miliarde de euro despăgubiri în schimbul pagubelor provocate de Hitler în Al Doilea Război Mondial. Berlinul a susținut însă că Polonia a renunţat la reparaţiile de război în 1953 și că nu există o bază legală pentru o nouă cerere.

La consultările guvernamentale germano-poloneze de la începutul lunii iulie, cancelarul german Olaf Scholz a vorbit și despre un ajutor pentru victimele ocupaţiei germane în Polonia, dar nu a furnizat cifre concrete.

Invadarea Poloniei de către Germania nazistă condusă de Hitler, pe 1 septembrie 1939, este considerată începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ca răspuns, Marea Britanie și Franța au declarat război Germaniei pe 3 septembrie 1939, marcând începutul oficial al războiului mondial.

Urmărește-ne pe Google News