Kievul spera să primească vineri undă verde din partea Germaniei pentru livrările de tancuri Leopard 2, de care are nevoie pentru a se apăra de noile atacuri ale Rusiei și pentru a lansa propriile contraofensive. În schimb, Germania a evitat un răspuns clar și a amânat decizia, lucru care a atras critici dure din partea observatorilor, dar și a oficialilor – în special statele baltice și Polonia.

„Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi”, a spus premierul Mateusz Morawiecki.

Într-un text publicat de cotidianul britanic conservator The Daily Telegraph, colonelul în retragere Richard Kemp, fost comandant de infanterie în armata britanică, s-a alăturat acestor critici.

Acest tip de tergiversare ar putea fi acceptabil în timp de pace, dar acesta este un război în care fiecare zi contează, spune el, observând că de la bun început, Germania a fost un partener pe care aliații nu s-au putut baza.

„Mai întâi au vrut să trimită doar 5.000 de căști, în timp ce alte țări au trimis rapid arme letale; acum au tergiversat decizia privind tancurile, divizând NATO, punând tot Occidentul într-o poziție dificilă și – cel mai rău – punând în pericol efortul de război al Ucrainei”, spune Kemp.

Colonelul oferă în schimb exemplul Poloniei, care a anunțat că este gata să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, cu acordul Berlinului dar, dacă este nevoie, și fără acest acord. De altfel, în așteptarea unei decizii pozitive, tanchiștii ucraineni vor începe deja instrucția pe tancurile Leopard din Polonia, potrivit ministrului apărării de la Kiev.

„Contrastul dintre Varșovia și Berlin nu poate fi mai mare”, spune Kemp.

„Polonia a făcut exact ceea ce Germania ar fi trebuit să facă și a promis să facă. Devine o superputere militară europeană: cu un PIB mult mai mic, are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu un obiectiv de 300.000 de soldați până în 2035, față de cei 170.000 de soldați germani din prezent, care nu dau semne realiste de creștere prea curând”, observă el.

De asemenea, subliniază colonelul, polonezii au umilit Germania cu vitejia lor.

Teoretic, din cauza trecutului său în URSS și a proximității geografice față de Ucraina și Rusia, Polonia are mult mai multe motive să se teamă de Vladimir Putin decât Germania. Cu toate acestea, observă el, la câteva săptămâni de la invazia lui Putin, Varșovia a trimis în Ucraina peste 200 de tancuri T72, precum și obuziere autopropulsate și lansatoare de rachete.

„Chiar și în fața atacurilor feroce ulterioare ale Rusiei împotriva vecinului său, Germania continuă să tremure în fața perspectivei de a-l provoca pe Putin, (Olaf) Scholz declarând săptămâna aceasta la Davos că se teme de o escaladare care ar putea rezulta dacă doar Germania ar permite intrarea în Ucraina a tancurilor occidentale moderne”, mai spune Kemp.

Dar acest lucru nu are niciun sens, spune colonelul

„Marea Britanie este pe cale să desfășoare un escadron de tancuri de luptă Challenger 2, iar Germania însăși a desfășurat deja artilerie extrem de puternică, ce a provocat pagube serioase forțelor rusești, precum și vehicule de luptă pentru infanterie Marder – un «tanc ușor», care, cu ajutorul rachetelor sale ghidate, poate avea cam aceeași putere ca un tanc de luptă principal”, adaugă Kemp.

„Poate că este contraintuitiv, dar oricine înțelege mintea unui dictator știe că slăbiciunea, nu puterea, provoacă agresiunea, iar dacă Ucraina primește mijloacele de a-i provoca daune mai mari lui Putin este mai puțin probabil, nu mai mult, să îl încurajeze pe acesta să extindă războiul”, concluzionează colonelul.

Kemp respinge și celălalt argument al Germaniei – cel referitor la trecutul său din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Acesta nu este altceva decât un alt pretext pentru inacțiunea determinată de frică”, spune el.

„Pur și simplu nu există nicio comparație între Germania, care a aruncat armate de tancuri împotriva Rusiei într-un război de agresiune în 1941, și faptul că ar fi de acord ca tancurile sale să fie trimise pentru a apăra un aliat european supus unui atac violent 80 de ani mai târziu”, subliniază colonelul.

În cele din urmă, spune el, acum nu este momentul pentru echivoc.

„Pentru a rezista ofensivei iminente a Rusiei și pentru a recuceri teritoriile deja pierdute în fața Moscovei, cea mai arzătoare nevoie a Ucrainei este de tancuri. O forță semnificativă de tancuri ar putea face diferența dintre victorie și înfrângere pentru Ucraina, atât fizic, cât și psihologic, în lupta împotriva blindatelor rusești”, mai spune Kemp în articolul publicat de Daily Telegraph.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News