Declarația lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege și Justiție, populist de dreapta, aflat la guvernare în Polonia, vine în urma publicării unui raport mult așteptat de polonezi. Este vorba despre pierderile financiare din anii ocupației naziste, și anume din perioada 1939-1945, în contextul în care se împlinesc 83 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Peste 30 de economiști și istorici au lucrat la acest raport începând cu 2017.

„Ne vom adresa Germaniei pentru a deschide negocierile privind reparațiile”, a spus Kaczynski, convins că țara vecină poate să plătească această factură uriașă, scrie ABC News. El a mai subliniat că se va asigura astfel „adevărata reconciliere polono-germană”, bazată pe „adevăr”.  

Jaroslaw Kaczynski, la ceremonia de comemorare a celui de-al Doilea Război Mondial, la Palatul Regal din Varșovia, 1 septembrie 2022. Foto: Profimedia

Din punctul lui de vedere, „Germania nu a dat niciodată socoteală cu adevărat pentru crimele sale împotriva Poloniei”.

Germanii: „problema reparațiilor este încheiată”

Ministerul de Externe al Germaniei a declarat, însă, că „Polonia a renunțat, în 1953, la alte reparații și a confirmat în mod repetat asta” și că „problema reparațiilor este încheiată”. Nemții susțin că le-au plătit deja despăgubiri statelor din estul Europei în anii de după război.

„Aceasta este o bază semnificativă pentru ordinea europeană de astăzi”, a mai transmis Ministerul de Externe. „Germania își asumă responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial din punct de vedere politic și moral”.

Guvernul Poloniei, în schimb, respinge declarația din 1953 a liderilor comuniști de atunci, care, sub presiunea Uniunii Sovietice, ar fi acceptat să renunțe la orice pretenție față de Germania.

La rândul lui, Grzegorz Schetyna, un deputat al opoziției, a spus public că raportul este doar un „joc în politica internă” și că Polonia ar trebui „să construiască relații bune cu Berlinul”.

În ce privește opinia cetățenilor din Polonia, notează autorii ABC News, sondajele recente au arătat că părerile lor sunt egal împărțite în legătură cu această problemă a reparațiilor. Iar trauma pierderii unor membri ai familiei e încă vie.

Raportul a fost lansat la Castelul Regal, reconstruit după război

Jaroslaw Kaczynski și premierul Mateusz Morawiecki, mai scrie presa internațională, au participat la ceremonia de lansare a raportului, ținută la Castelul Regal din Varșovia, distrus în mare parte în timpul celui de-al Doilea Război și reconstruit ulterior.

Ceremonia de comemorare a celui de-al Doilea Război Mondial, la Palatul Regal din Varșovia, 1 septembrie 2022. Foto: Profimedia

S-au împlinit 83 de ani de când Germania nazistă a invadat Polonia. Se întâmpla pe 1 septembrie 1939. Apoi, naziștii au ocupat țara până în 1945.

Deputatul Arkadiusz Mularczyk, șeful echipei de redactare, a vorbit despre raportul în trei volume și a declarat, la ceremonie, că „este imposibil să se atribuie o valoare financiară pierderii a aproximativ 5,2 milioane de vieți”, pentru care i-a învinovățit pe cei care i-au ocupat țara.

Aproximativ 6 milioane de cetățeni polonezi, printre ei, 3 milioane de evrei, ar fi fost uciși în război, potrivit istoricilor. Printre ei ar fi fost și victime ale Armatei Sovietice.

Mularczyk a enumerat pierderile în ce privește infrastructura și industria, dar și pe cele de vieți omenești – unii au fost deportați în Germania pentru muncă forțată.

Oficial german: „1 septembrie rămâne o zi de vinovăție și rușine pentru Germania”

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a participat, de asemenea, la o ceremonie în dimineața de 1 septembrie. A mers în peninsula Westerplatte de lângă orașul Gdansk, în nord, printre primele locuri atacate în timpul invaziei naziste.

Războiul a fost „una dintre cele mai teribile tragedii din istoria noastră”, a declarat președintele. „Nu doar pentru că ne-a luat libertatea și statul, ci pentru că acest război a însemnat milioane de victime printre cetățenii Poloniei și pierderi ireparabile pentru națiunea noastră”, a spus Duda. 

În aceeași zi, au venit reacții și din Germania. Oficialul guvernamental pentru cooperarea germano-poloneză, Dietmar Nietan, a transmis într-un comunicat că 1 septembrie „rămâne o zi de vinovăție și rușine pentru Germania, care ne reamintește mereu crimele comise”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News