Propunerea a fost inclusă în acordul bilateral de securitate semnat de cele două țări în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Varşovia, la începutul acestei săptămâni.
„În acest stadiu, aceasta este o idee. Ceea ce spune acordul nostru este că vom explora această idee”, a declarat Sikorski pentru American Enterprise Institute.
El a declarat că unele rachete ruseşti lansate din zona Sankt Petersburg către ţinte ucrainene din apropierea oraşului Liov, nu departe de graniţa cu Polonia, au traversat Belarusul şi au intrat în spaţiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde înainte de a se îndrepta către ţintele lor din Ucraina.
Sikorski a recunoscut că un timp atât de scurt a dat Poloniei puţin timp să reacţioneze. Cu toate acestea, propunerea ar acoperi, teoretic, orice rachetă care traversează vestul Ucrainei în direcţia Poloniei.
„Rachetele ruseşti pătrund în spaţiul nostru aerian. Presupun că din greşeală”, a spus Sikorski.
Dilema polonezilor
„Dilema noastră este următoarea. Dacă îi doborâm doar când intră în spaţiul nostru aerian, resturile sunt o ameninţare pentru cetăţenii noştri şi pentru proprietăţile noastre. Şi ucrainenii spun: «Te rog, nu ne deranjează, fă-o în spaţiul nostru aerian când există pericol iminent de a trece pe teritoriul polonez». După părerea mea, aceasta este autoapărare, dar explorăm ideea”, a declarat șeful diplomației poloneze.
El a precizat că o rachetă rusă neînarmată a aterizat în apropierea casei sale din Bydgoszcz, la aproximativ 500 de kilometri de graniţa cu Belarus, fără să facă rău nimănui, în decembrie 2022.
Doi cetăţeni polonezi au fost ucişi din cauza căderii de resturi, când Ucraina a doborât o rachetă rusească în apropierea graniţei cu Polonia, cu o lună mai devreme.
Consultări cu aliații din NATO
La începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Varşovia se va consulta cu aliaţii săi din NATO şi va solicita acordul lor înainte de a încerca să doboare orice rachetă rusească.
„Dacă ar exista o astfel de decizie, aceasta poate fi doar o decizie aliată. Nu va fi niciodată o decizie individuală”, a declarat Kosiniak-Kamysz la postul polonez TVN în marja summitului NATO de la Washington.
„O poziţie-cheie este cea a SUA, care sunt destul de sceptice în această chestiune, aşa că, cu siguranţă, Polonia nu va lua singură o astfel de decizie”, a adăugat el.
Marek Swierczynski, un analist în domeniul apărării pentru Polityka Insight, a declarat pentru BBC că ideea s-ar putea dovedi periculoasă pentru Polonia.
„Fără sprijin solid din partea aliaţilor, ceea ce nu există, această propunere este foarte riscantă”, a spus el.
„Din punctul de vedere al mijloacelor noastre de apărare aeriană şi al faptului că am putea fi supuşi unui fel de răspuns rusesc”, a explicat analistul polonez.
De la lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, Varșovia a oferit Kievului 44 de pachete de arme şi muniţii, inclusiv peste 250 de tancuri, avioane de luptă MiG-29, elicoptere de luptă, sisteme de artilerie şi sisteme portabile de rachete de apărare aeriană în valoare de peste 4 miliarde de euro. Polonia plănuieşte să ofere asistenţă militară suplimentară Ucrainei în acest an.