„Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”, adică circa 2,34 de miliarde de euro, „în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice”, a spus Tusk, prezentând proiectul „Scutul estic”.

„Acest sistem de fortificaţii, de întărire a celor 400 de kilometri de frontieră cu Rusia şi Belarus, va fi un element de descurajare, o strategie pentru a respinge războiul de la frontierele noastre”, a explicat Tusk, adpugând că deja au început lucrărilee în acest sens.

Polonia, al cărei teritoriu se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad şi cu Republica Belarus, precum şi cu Ucraina, este îngrijorată că ar putea deveni următoarea ţintă a Moscovei.

De la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Varşovia este un susţinător necondiţionat al Kievului şi principala ţară de tranzit pentru armamentul occidental care este livrat Ucrainei.

În ultima perioadă, Varşovia a trecut la modernizarea rapidă a armatei sale, alocând un buget de apărare de circa 4% din PIB, cel mai ridicat din statele membre ale NATO.

FOTO: HEPTA

Urmărește-ne pe Google News