UPDATE ora 20.30: Din cei 460 de deputaţi ai Seimului, camera inferioară a parlamentului polonez, 248 au votat „pentru” Tusk şi 211 au votat „împotrivă”.

Poloniei i-au fost înghețate zeci de miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene din cauza unei dispute cu Bruxellesul cu privire la standardele democratice, dar Tusk, fost președinte al Consiliului European, a promis să repare relațiile și să deblocheze banii.

„A renunțat la viața confortabilă pe care ar fi putut să o aibă după ce a fost președinte al Consiliului European și s-a întors… pentru a lupta pentru victoria democrației, a decenței și a justiției”, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, liderul Partidului Țărănesc Polonez (PSL), care face parte din coaliția pe care o conduce Tusk.

Anterior în cursul zilei, fostul prim-ministru Mateusz Morawiecki, din partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), a pierdut votul de încredere.

Tot luni, două hotărâri emise de Tribunalul Constituţional polonez ameninţă să complice planurile viitorului guvern proeuropean al lui Donald Tusk de anulare a măsurilor judiciare decise de guvernul conservator ce au condus la blocarea de către Comisia Europeană a fondurilor ce revin Poloniei în planul de relansare post-pandemie.

Astfel, Tribunalul Constituţional de la Varşovia a considerat neconstituţională o „amendă” de un milion de euro pe zi pe care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus-o Poloniei pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, amendă redusă între timp la jumătate, dar din care guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic, notează Agerpres.

În urma tratativelor cu Bruxellesul, guvernul de la Varşovia a acceptat să dizolve noua cameră disciplinară pentru judecători, instituţia ce făcea obiectul controverselor în cazul înaintat CJUE de către Comisia Europeană. Respectiva cameră disciplinară a fost înlocuită cu un nou organism, decizie trimisă Tribunalului Constituţional spre validare, dar această instanţă a tot amânat-o, pronunţându-se abia luni, iar decizia a fost de respingere.

Donald Tusk, fost premier al Poloniei, a format după alegerile legislative din 15 octombrie o majoritate eterogenă, alcătuită din trei alianţe cu orientări diferite, iar prioritară pentru guvernul său va fi deblocarea fondurilor europene.

***

Știrea inițială: Decizia vine la aproape două luni de la alegerile din Polonia, unde partidul de guvernământ a ieșit pe primul loc, dar a pierdut majoritatea parlamentară, în favoarea unei coaliții a partidelor de Opoziție, scrie The Guardian.

Guvernul conservator propus de premierul desemnat Mateusz Morawiecki a fost respins de parlamentul polonez, într-un vot care deschide calea la putere pentru o coaliție condusă de Donald Tusk.

Doar 190 de deputați au votat pentru guvernul lui Morawiecki, în vreme ce 266 au votat împotrivă, punând astfel capăt celor opt ani de guvernare ai Partidului lege și Justiție (PiS).

Decizia vine la aproape două luni de la alegerile din Polonia, unde o coaliție a trei partide de opoziție a obținut majoritatea parlamentară. Pentru că PiS a ieșit totuși pe primul loc, președintele polonez Andrzej Duda i-a acordat lui Morawiecki prima șansă de a forma un guvern.

După eșecul PiS, este de așteptat ca parlamentul să îl nominalizeze pe Tusk pentru funcția de prim-ministru, iar acesta urmează să prezinte mâine un nou guvern.

PiS spune că a apărat suveranitatea și tradițiile Poloniei de interferențele străine în timpul cât a fost la putere, îmbunătățind în același timp standardele de viață pentru milioane de polonezi prin introducerea de beneficii sociale și creșterea salariului minim.

Criticii spun că partidul a subminat independența justiției, a transformat presa deținută de stat într-un organ de propagandă și a încurajat prejudecățile împotriva minorităților – imigranții și comunitatea LGBT.

Tusk, fost președinte al Consiliului European, a promis că va repara toate aceste probleme și că va redresa relațiile Varșoviei cu Bruxelles-ul, deblocând în același timp fondurile de miliarde de euro destinate Poloniei, care au fost reținute din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Parlamentul va vota marți guvernul lui Tusk, iar acesta ar putea intra în funcție chiar miercuri, ceea ce i-ar putea permite să reprezinte Polonia la summitul UE de joi și vineri.

În țară, el se va confrunta însă cu multe provocări. Coaliția sa este una eterogenă, iar situația economică este una dificilă. În plus, promisiunile Opoziției se vor lovi cel mai probabil de veto-urile președintelui conservator Duda.

 
 

Urmărește-ne pe Google News