„Integritatea teritorială a Ucrainei nu a fost şi nu va face niciodată obiectul unei dezbateri sau al unui compromis. Crimeea este Ucraina. Punct”, a transmis MAE de la Kiev într-un comunicat emis joi seară.

MAE de la Kiev subliniază că peninsula Crimeea se află în interiorul frontierelor ucrainene recunoscute la nivel internaţional în 1991 şi insistă că singura soluţie acceptabilă este de a forţa Kremlinul să părăsească acest teritoriu, transmit agențiile de presă Unian și EFE, preluate de Agerpres.

Radoslaw Sikorski a propus internaţionalizarea temporară a statutului Crimeei ca un posibil compromis pentru deschiderea negocierilor de pace între Ucraina și Rusia. Sikorski a făcut această propunere în timpul forumului Strategiei Europene de la Yalta (YES), desfăşurat între 8 şi 9 septembrie la Kiev, capitala Ucrainei. Propunerea sa a ajuns abia joi în atenţia publicului larg, după ce a fost difuzată de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Potrivit lui Sikorski, peninsula de la Marea Neagră este importantă atât simbolic, cât și strategic pentru ambele părți beligerante. Prin urmare, în opinia sa, Kievul şi Moscova nu vor putea conveni asupra păcii fără demilitarizarea Crimeei.

În aceste condiții, șeful diplomației poloneze a sugerat posibilitatea demilitarizării şi plasării peninsulei sub jurisdicţia ONU pentru a organiza, în termen de până la 20 de ani, un referendum corect de apartenență după un recensământ al rezidenţilor legali din acest teritoriu.

Urmărește-ne pe Google News