„În următoarele trei săptămâni, vom putea efectua primele teste ale elementelor Scutului de Est pe terenurile de antrenament militar poloneze, iar în acest an vom începe să construim primele elemente la frontierele de nord şi de est”, a precizat ministrul adjunct al Apărării al Poloniei, Cezary Tomczyk, într-o conferinţă de presă.

Ministrul polonez a adăugat că proiectul va fi dezvoltat în cooperare cu Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi cu forţele britanice şi americane. Fortificațiile vor fi ridicate pentru a descuraja potențalii adversarii sau pentru a ajuta la respingerea unui posibil atac. Zidul a devenit cu atât mai necesar cu cât Belarusul încurajează trecerile ilegale de graniță, în Polonia, ale migranților ajunși pe teritoriul său. De partea cealaltă a graniței, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a avertizat că o agresiune împotriva Belarusului ar însemna „al treilea război mondial”.

Video: Liderul bielorus Alexander Lukashenko.
Sursă: Belarusian Telegraph Agency

Războiul din Ucraina a determinat Polonia să crească cheltuielile pentru apărare la 4,2% din produsul intern brut (PIB) în 2024 şi la 4,7% în 2025.

Întrebat în cadrul aceleiaşi conferințe despre cheltuielile de apărare după 2025, ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat că tendinţa de creştere ar trebui menţinută. El a spus că recenta escaladare a luptei din Orientul Mijlociu a fost negativă pentru Polonia.

„Acest lucru creează pericolul ca ochii lumii, inclusiv ai Statelor Unite, să fie mai concentrați asupra acelei regiuni și nu asupra regiunii Ucrainei, ceea ce nu este bine pentru noi”, a conchis Cezary Tomczyk.

Recent, ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a cerut guvernelor UE să nu mai acorde sprijin social bărbaților ucraineni cu vârstă de recrutare care sunt refugiați în țările lor.

Urmărește-ne pe Google News