Răspunzând la o întrebare a cotidianului Libertatea despre varianta conexării fondurilor europene de respectarea statului de drept, ministrul de Externe al Poloniei a descris propunerea drept inacceptabilă.

,,Legarea acestor chestiuni ar fi neconformă cu tratatele.  Fondurile structurale nu reprezintă un act de caritate și nu este niciun fel de serviciu care li se face statelor care le folosesc. Este o bază pentru funcționarea Uniunii Europene. Polonia și-a deschis piața, a fost de acord să existe concurență, dă posibilitatea firmelor din UE să facă profit, să și-l transfere către sediile lor principale și pentru aceasta, ca o compensare doar parțială, există fondurile UE. Nu văd posibilitatea de conectare a acestei chestiuni cu așa-zisa problemă de respectare a standardelor UE. De asemenea, vreau să spun foarte clar că poziția Poloniei este că reformele care se derulează în Polonia, în ceea ce privește dreptatea, sunt conforme cu regulile UE”, a declarat Czaputowicz.

La rândul său, Teodor Meleșcanu a criticat varianta condiționării banilor UE de respectarea valorilor europene.

În legătură cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, care au ca obiectiv fundamental solidaritatea şi asigurarea convergenţei între economiile statelor membre”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Corina Crețu: UE nu este un bancomat

Comisarul European Corina Crețu a confirmat săptămâna aceasta, într-un interviu acordat Libertatea, că la Bruxelles se discută despre varianta ca țările care nu respectă statul de drept să primească mai puțini bani europeni.

,,Este un subiect care a fost ridicat, din cauza anumitor derapaje din unele state membre (…) Nu avem nicio reglementare legală. Sunt mai multe idei. Una de a corela aceste fonduri, pe lângă alte condiționalități economice, și de respectare a statului de drept. Statul de drept este o valoare fundamentală, fiecare stat care aderă trebuie să știe că  UE nu aduce numai beneficii, ci și responsabilități și obligații. UE nu este doar un bancomat de unde te duci și scoți bani, ieftin, ca să faci proiecte finanțate”, a spus oficialul european.

Comisarul pentru Politici Regionale a precizat că, personal, este împotriva acestei inițiative.

,,Da. Din punctul meu de vedere, acum sunt mai multe opțiuni pe masă, fondurile europene structurale nu trebuie să fie transformate într-un instrument de pedepsire a populației. Pentru că populația este cea care suferă. Nici nu trebuie să facem noi subiecte de divizare, avem deja migrația, piața de muncă, care divizează țările din est cu cele din vest. Clar, trebuie să existe un mecanism de monitorizare a statului de drept, dar nu văd de ce trebuie sancționată populația. Pe de altă parte, sunt idei care spun că trebuie mers pe orizontală, pe toate fondurile UE, atunci când un stat nu se încadrează. Dar este la nivel de dezbatere, încă sunt discuții, vom vedea poziția șefilor de stat și de guvern din 23 februarie anul acesta”, a mai spus Crețu.


Citește și:

OLAF “a săpat” după plăți suspecte de la metroul din Drumul Taberei

 
 

Urmărește-ne pe Google News