Ministrul polonez a fost întrebat dacă el consideră posibilă în final o înfrângere militară a Ucrainei în faţa Rusiei şi o invadare ulterioară a Poloniei într-un asemenea scenariu.
„Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi”, a răspuns Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, membru al recent numitului guvern condus de liberalul Donald Tusk, în interviul acordat ziarului Super Express.
Acelaşi ministru, în vârstă de 42 de ani, a ţinut să adauge că nu a „spus aceste cuvinte din senin”, ci le-a cântărit cu atenţie înainte.
„Paşi concreţi”: Polonia se înarmează masiv din SUA și Coreea de Sud
El a mai menţionat că ministerul pe care-l conduce a început să facă „paşi concreţi” pentru a se pregăti pentru ameninţarea despre care a vorbit, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare.
Deşi achiziţiile de armament pe scară extinsă sunt foarte importante, echipamentul individual al fiecărui soldat trebuie tratat cu aceeaşi seriozitate, a indicat ministrul polonez.
El a mai spus că Polonia intenţionează să joace un rol foarte important în apărarea comună a UE.
După ce a început războiul în Ucraina, Polonia şi-a sporit bugetul militar până la 4% din PIB – dublu faţă de angajamentul din cadrul NATO de 2% – şi a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud.
Pentru unul din aceste contracte, Washingtonul a aprobat la sfârşitul lunii august vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache către armata poloneză, contract în valoare de 12 miliarde de dolari.
Alte contracte majore de achiziţii de armament din SUA au fost semnate pentru 486 de lansatoare multiple de rachete HIMARS, în valoare totală de circa 10 miliarde de euro, 32 de avioane de luptă F-35, 366 de tancuri Abrams şi sisteme antiaeriene Patriot.
Contractele semnate cu Coreea de Sud privesc în special achiziţia a peste 800 de obuziere K9, circa o mie de tancuri K2 Black Panther, 50 de avioane de luptă FA-50 şi 288 de lansatoare multiple de rachete K239.
Polonia a încheiat de asemenea cu filiala britanică a producătorului de armament european MBDA un contract de circa 2,4 miliarde de dolari pentru achiziţia de rachete antiaeriene, plus un contract de circa 1,4 miliarde de euro pentru patru sisteme norvegiene de rachete antinavă Kongsberg.
Livrarea tuturor acestor echipamente se va desfăşura pe parcursul mai multor ani, iar unele dintre ele, precum obuzierele sud-coreene, vor fi parţial fabricate în Polonia.
Citiți și:
- „Nu mai avem timp”. Trei țări europene din NATO au încheiat un acord ce permite deplasarea rapidă a trupelor pe flancul estic al alianței
- NY Times: „Pentru Europa și NATO, o invazie rusă nu mai este de neconceput”. Ce planuri își fac țările aliate
- Ministrul german al Apărării avertizează Europa: Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament şi ameninţă Republica Moldova, Georgia şi statele baltice
- „Rusia va începe să se pregătească de război împotriva NATO în doar câteva săptămâni”, anunță un document secret al armatei germane, publicat de Bild
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
ciobanudorin_2006 • 08.02.2024, 00:39
Pai Polonia e Polonia dacă și lor le e teama și se pregătesc noi ce facem?.A plătim publicațiile sa le facă reclama partidelor.Saracii îs cu duhul ce atâta pregătire.
Marica13 • 07.02.2024, 11:15
Știe Polonia ce știe au experiență cu rușii ai noștri sunt ocupați cu alte măgării
hurricane • 06.02.2024, 13:26
si a nostrii se pregatesc au incheiat contracte cu toata pressa si audeo-vizualul sa laude si sa spuna cat de dotata e armata romana