„Genocidul nu poate fi prescris. De aceea, voi cere ca acest dosar să fie tranşat de tribunalele internaţionale. Vom depune în curând cererile corespunzătoare”, a anunţat duminică Duda, într-un discurs susţinut cu ocazia comemorării a 82 de ani de la masacru.
El a mai adăugat că „această crimă trebuie judecată definitiv şi autorii ei, numiţi”, însă nu a precizat ce tribunal intenţionează să sesizeze şi care vor fi acuzaţii.
„A fost o crimă de genocid comisă de sovietici asupra unor victime lipsite total de apărare. Această crimă nu a fost niciodată pedepsită. În loc de aceasta, am avut minciuna despre Katyn”, a afirmat Duda.
Cu toate acestea, spune Andrzej Duda, „nu s-a luat nicio măsură”, iar ancheta masacrului „a fost abandonată” şi niciunul dintre autori nu a fost vreodată pedepsit, „în timp ce Rusia lui Putin glorifică din nou, de ani de zile, pe Stalin şi Uniunea Sovietică”.
Andrzej Duda a vorbit și despre „agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei independente şi democratice”.
În martie 1940, în urma invadării de către Uniunea Sovietică a unor regiuni poloneze din est, în virtutea pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost ucişi în pădurea din Katyn şi Mednoe (Rusia), precum şi la Harkov (Ucraina).
Timp de zeci de ani, Uniunea Sovietică a acuzat armata lui hitler de comiterea acestui masacru. Abia în aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale în aceste masacre.
Comemorarea Masacrului de la Katyn corespunde cu cea de-a 12-a comemorare a catastrofei aeriene de la Smolensk, care s-a soldat, pe 10 aprilie 2010, cu 96 de morţi, printre care preşedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, care se deplasa în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn.