De asemenea, studiul sugerează că legătura dintre cele două s-a consolidat în timp, creșterea nivelului de poluare a aerului coincizând cu creșteri mai mari ale rezistenței la antibiotice.
„Analiza noastră prezintă dovezi puternice că nivelurile crescânde de poluare a aerului sunt asociate cu un risc crescut de rezistență la antibiotice”, au scris cercetătorii din China și Marea Britanie.
„Această analiză este prima care arată modul în care poluarea aerului afectează rezistența la antibiotice la nivel global.” Concluziile lor sunt publicate în revista Lancet Planetary Health.
Rezistența la antibiotice este una dintre amenințările cu cea mai rapidă creștere la adresa sănătății globale. Aceasta poate afecta persoane de orice vârstă din orice țară și, potrivit estimărilor, ucide deja 1,3 milioane de oameni pe an.
Principalii factori determinanți sunt în continuare utilizarea greșită și excesivă a antibioticelor, care sunt folosite pentru a trata infecțiile. Dar studiul sugerează că problema este agravată de creșterea nivelului de poluare a aerului.
Studiul nu a analizat motivele științifice pentru care cele două ar putea fi legate. Dovezile sugerează că particulele PM2,5 pot conține bacterii rezistente la antibiotice și gene de rezistență, care pot fi transferate între medii și inhalate direct de către oameni, au declarat autorii.
Aproximativ 480.000 de decese în 2018
Poluarea aerului este deja cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea publică. Expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică este asociată cu afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, astmul și cancerul pulmonar, reducând speranța de viață.
Constatările indică faptul că rezistența la antibiotice crește odată cu PM2,5, fiecare creștere de 10% a poluării aerului fiind legată de o creștere a rezistenței la antibiotice de 1,1%.
Asocierea s-a consolidat în timp, modificările nivelurilor de PM2,5 ducând la creșteri mai mari ale rezistenței la antibiotice în ultimii ani. Analiza indică faptul că rezistența la antibiotice rezultată din poluarea aerului a fost legată de aproximativ 480.000 de decese premature în 2018.
Un model al posibilelor scenarii din viitor indică faptul că, dacă nu ar exista nicio modificare a politicilor actuale privind poluarea aerului, până în 2050, nivelurile de rezistență la antibiotice la nivel mondial ar putea crește cu 17%. Numărul anual de decese premature legate de rezistența la antibiotice ar putea crește la aproximativ 840.000.
Autorii au recunoscut limitările studiului lor. Lipsa datelor din unele țări ar fi putut afecta analiza generală, au spus ei.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!