Emisiile poluante provenite din arderea lemnului în locuințele din Marea Britanie au crescut de peste două ori în ultimul deceniu, potrivit statisticilor guvernului.
Raportul oficial a arătat, de asemenea, că arderea combustibililor solizi în locuințe, în special lemn, dar și cărbune, reprezintă cea mai mare sursă de poluare cu particule PM2,5.
Transportul rutier, industria și arderea lemnului și a altor tipuri de biomasă pentru a produce energie electrică produc mai puține emisii de PM2,5.
Experții, scrie The Guardian, au declarat că sobele și șemineele cu lemne au devenit „simboluri ale statutului clasei medii” și că guvernul ar trebui să reglementeze vânzarea acestora în zonele urbane.
Săptămâna trecută, primarul Londrei le-a și interzis practic. Mai exact, edilul a interzis utilizarea arzătoarelor cu lemne în noile ansambluri de locuințe.
Efecte grave asupra sănătății
Arderea lemnului în orașe contribuie în mare măsură la emisiile de particule nocive, care au fost asociate cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiace și pulmonare, demență și boli mintale la copii. Aerul poluat provoacă între 26.000 și 38.000 de decese premature pe an în Anglia.
Pericolele pe care le reprezintă sobele în zonele urbane au devenit din ce în ce mai clare în ultimii ani. Emisiile provenite de aici generează anual costuri de sănătate de aproape un miliard de lire sterline, scrie The Guardian.
Potrivit datelor guvernamentale, creșterea emisiilor provenite de la sobele cu lemne și de la arderea biomasei a compensat reducerile de emisii înregistrate după renunțarea la cărbune și după înăsprirea standardelor de emisii pentru vehicule și fabrici.
Astfel, nivelurile de PM2,5 au rămas neschimbate în ultimii 10 ani.
Datele arată că arderea lemnului la domiciliu cauzează 21% din emisiile de PM2,5 în Marea Britanie și că aceste emisii au crescut cu 124% între 2011 și 2021. Poluarea provenită din arderea biomasei în centralele electrice a crescut și ea foarte mult, cu 379% între 2010 și 2021, arată datele.
Apeluri pentru reglementare
„Creșterea nivelului de PM2,5 provenit de la arderea lemnului în gospodării este o tendință îngrijorătoare care nu poate continua dacă vrem să protejăm cu seriozitate atât mediul, cât și sănătatea publică”, a declarat Ross Matthewman, expert al organizației Chartered Institute of Environmental Health.
„Acum este momentul ca guvernul britanic să reglementeze vânzarea și utilizarea arzătoarelor de lemn de uz casnic în zonele urbane, unde există alternative de încălzire prin rețea”, a spus el.
„În loc să asigure încălzirea locuințelor, acestea au devenit simboluri ale statutului clasei de mijloc, care dăunează calității aerului, afectează mediul și amenință sănătatea publică”, a spus acesta.
Chiar și arzătoarele cu lemne „ecologice” aprobate de guvern produc de 450 de ori mai multă poluare decât încălzirea cu gaz, potrivit unui raport oficial, care a declarat că majoritatea celor 1,5 milioane de gospodării care ard lemne o fac din motive estetice.
Recent, guvernul a încurajat consiliile locale să își folosească puterile pentru a aplica amenzi aspre pentru încălcarea normelor privind poluarea aerului prin arderea lemnului. Cu toate acestea, doar 17 amenzi au fost administrate în șase ani, în ciuda a peste 18.000 de plângeri.