„Vineri seară am înregistrat valori pentru pulberile în suspensie cu diametru mai mic de 2,5 microni, valori de 10 ori limita maximă admisă pentru protejarea sănătăţii umane. Este pentru prima dată, sincer, când am văzut asemenea valori la noi în reţea. Acestea foarte mici, cu diametru mai mic de 2.5 microni, sunt foarte pericuolase pentru că intră, le inspirăm direct în plămâni, după care nu mi pot ieşi de acolo. Ele provoacă în timp cancer pulmonar, boli respiratorii, cardio-vasculare”, a declarat Oana Neneciu, coordonatorul „AERLIVE”, pentru G4media.
Șefa Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, a precizat, pentru TVR, că în acea noapte nu a bătut vântul în Bucureşti şi poluarea rezultată din noxele de la maşini, de la sistemele de încălzire şi de la arderi nedescoperite a rămas în oraş.
„A fost viteza vântului foarte mică, am avut umiditate a aerului relativ ridicată, plafon jos de nori, ceea ce a creat premisele unei inversiuni termice, nu a existat posibilitatea de dispersie”, a declarat Mărioara Gătej.
Octavian Berceanu, fostul comisar general al Gărzii de Mediu, afirmă însă una dintre cauzele poluării ar putea fi arderile ilegale de deşeuri care au loc de obicei vineri seară.
„Deşeurile, cablurile rezultate şi materialul rezultat din arderile deşeurilor este dus spre colectori luni şi marţi, miercuri, joi si vineri se face aprovizionarea cu aceste cabluri, iar vineri după-amiază, în general, se ard calburile şi deşeurile, caciucurile, anvelopele”, a explicat Berceanu
Mărioara Gătej susține că inspectorii au fost pe teren și nu au găsit astfel de infracțiuni.
De regulă, indicatorii de poluare în Capitală sunt de 2 ori mai mari decât limita maximă admisă privind aceste pulberi, mult sub valorile indicate în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Poluarea cu pulberi în suspensie este una din cele mai nocive, fiind cauza mai multor afecțiuni cu care se confruntă oamenii.
Potrivit estimărilor Agenţiei europene pentru mediu, în România, mor prematur anual 29.000 de oameni din cauze asociate poluării. Costul social este cel mai mare din Europa, 1800 de euro pe cap de locuitor pe an, în Bucureşti fiind de 3004 euro pe cap de locuitor pe an. Costul social înseamnă toate costurile asociate problemelor ce ţin de poluare, plecând de la cheltuieli cu sănătatrea, asigurări, mortalitate prematură.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro