Potrivit specialiștilor APM Iași, „în toate stațiile de monitorizare a calității aerului din judeţul Iași s-au înregistrat concentrații crescute ale poluaților PM10 și PM2,5”, iar „valorile orare au depășit de circa 3 ori limita zilnică admisă pentru particule în suspensie PM10 și de aproape 5 ori limita anuală admisă pentru PM2,5”. În aceste condiții, indicele general de calitate a aerului a fost de la „Rău” la „Foarte rău”.
Calitatea aerului din Iași a fost recent grav afectată de un amestec de poluanți proveniți din arderi pentru încălzire rezidențială, trafic intens, activități în șantiere, industrie, salubritate și incendii, agravat de condiții meteo nefavorabile dispersiei, precum calm atmosferic, ceață și inversiune termică. Aceste condiții împiedică dispersarea poluanților, care se acumulează la nivelul solului, afectând grav calitatea aerului.
Specialiștii recomandă persoanelor vulnerabile, inclusiv copiilor, bătrânilor și celor cu probleme respiratorii, să evite expunerea îndelungată în aer liber, mai ales în orele de vârf, și să verifice calitatea aerului în timp real pe site-ul calitateaer.ro.
De asemenea, cei care locuiesc în proximitatea străzilor aglomerate sau a zonelor cu șantiere trebuie să fie și mai atenți, pentru că particulele fine, odată intrate în organism, cauzează probleme grave respiratorii.