Platforma independentă de măsurare a aerului aerlive.ro a indicat, la ora 23:00, valori crescute faţă de cele normale, în mai multe puncte de măsurare din Bucureşti.

Este vorba despre punctele de măsurare situate în Piaţa Sudului, Libertăţii, Iuliu Maniu, Calea Moşilor, Expoziţiei, Băneasa Nord şi Mihalache.

Gabriela Firea a reacţionat pe pagina de Facebook.

„Somez Ministerul Mediului sa spuna cetatenilor cine polueaza Bucurestiul si zona metropolitana! Trimiteti comisarii Garzii de mediu sa verifice! Doar acestia au atributii prin lege! Trafic nu e! Cine arde deseuri sau…. iar pacura? Faceti nani cand altii (interesati) polueaza?”, a scris Primarul General al Capitalei.

Reacţia ministrului Mediului, Costel Alexe: „Am discutat în această seară cu ministrul de Interne Marcel Vela, vom lua măsuri”

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a reacţionat imediat pe Facebook. Acesta a explicat că a vorbit în această seară cu ministrul de Interne Marcel Vela şi că se vor lua măsuri.

„Pentru a 3 a zi consecutiv, la ceas de seară, după ora 20, Bucureștiul este sub asediul fumului dens și al mirosului sufocant de anvelope și mase plastice arse!”, a scris Costel Alexe pe Facebook.

„Cu siguranță multă lume și-a imaginat că în vremuri de criză epidemiologică vigilența statului poate fi ușor înșelată și practicile multor locuitor din Sintești au fost reluate, în ciuda controalelor Gărzii de Mediu și Poliției desfășurate la începutul lunii martie”, a adăugat el.

„Având în vedere că ultimele controale s-au lăsat cu amenințări și integritatea fizică a inspectorilor de mediu și a forțelor de ordine a fost pusă în pericol, am discutat și în această seară cu Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, pentru suportul Jandarmeriei și înaintarea plângerilor penale către organele de anchetă!”, a mai precizat Alexe.

La final, ministrul Mediului a informat că „bucureștenii trebuie să știe că suntem permanent pe teren și facem toate eforturile pentru a destructura activitățile care generează poluare în capitală!”.

Ce înseamnă particulele în suspensie

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine.

Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere.

Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol.

Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme.

Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, și particulele mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5) se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și pot să provoace probleme de sănătate, conform aerlive.ro.

Ce spun normele legale

 
 

Urmărește-ne pe Google News