Referitor la poluarea record din București, medicii atrag atenția că poluarea poate avea ”consecințe imediate și tardive” asupra aparatului respirator.
Managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, avertizează că o astfel de creștere a nivelului de poluanți poate produce acutizări ale bolilor cronice pulmonare și reacții alergice, mai ales la persoanele atopice, dacă vorbim de efecte imediate, notează Știrile Pro Tv.
Potrivit Hotnews.ro, medicii pneumologi spun că bucureștenii ar trebui să evite zonele cu trafic intens.
De asemenea, este bine să se renunțe și la aerisirea încăperilor în perioadele de poluare intensă, iar persoanele care știu că suferă de afecțiuni cronice – boli cardiovasculare, cancer, diabet etc. – ar trebui să evite deplasările, dacă acestea pot fi amânate.
Totodată, medicii recomandă persoanelor cu afecțiuni respiratorii să aibă la îndemână medicația utilă în eventuale crize.
În noaptea de duminică spre luni, rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM 10.
Pentru poluarea cu PM 2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%.
După această noapte, când s-au înregistrat cifre record, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a demis conducerea APM București.
Vom controla toţi operatorii care ard deşeuri.
Ministrul Mediului, Costel Alexe:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro