Traficul contribuie și el la poluare, mai ales în sezonul rece, când oamenii folosesc mai des mașinile decât bicicletele sau trotinetele.
Conform aplicației, sâmbătă, 26 octombrie, la prânz, toate platformele de monitorizare a calității aerului din București au arătat valori foarte ridicate, indicând un aer nesănătos.
Nivelul poluării din orașe este monitorizat prin măsurarea concentrației de particule în suspensie, cunoscute sub numele de PM 10 și PM 2,5.
Sâmbătă, senzorul de lângă Institutul Cantacuzino din București a indicat o concentrație de PM 10 de 86 micrograme pe metru cub.
Cu o săptămână înainte, pe 16 octombrie, același senzor a înregistrat 26 micrograme pe metru cub, ceea ce înseamnă că aerul era de trei ori mai puțin poluat.
„Sursa principală de poluare e încălzirea, termoficarea. De 5 ani de când măsurăm calitatea aerului, vedem că se întâmplă lucrul ăsta cam la final de octombrie, când începe și termoficarea în București, când încep instalațiile de încălzire să funcționeze, la care se adaugă poluarea tradițională, cea din trafic, salubrizare deficitară, șantiere etc.”, a declarat Oana Neniciu, reprezentant Aer Live.
Specialiștii mai afirmă că și seceta favorizează poluarea. Lipsa precipitațiilor din ultimele săptămâni a contribuit la valorile extrem de mari ale poluării din București.
Aer Live este o platformă care colectează și publică în mod coerent date despre calitatea aerului în București. Rețeaua aplicației însumează peste 40 de senzori, amplasați în București și Ilfov.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Mihaela19800 • 28.10.2024, 12:53
Mincinosilor!!!! In Bucuresti se ard la greu ***!!! Lasa-ti vrajeala!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Vale1 • 28.10.2024, 06:21
Termoficarea generată artificial prin arderea de combustibil fosil: cărbune, lemne, motorina etc. produce efectul de seră invernader contaminat. Iar termoficarea naturală prin căldură de la soare este curată. Se poate genera o termoficarea cu combustibil fosil curată, eliminând astfel contaminare-a. Dar marile companii ecologice nu sunt interesate.