Ecologistii avertizeaza ca viata e pe cale de a se stinge pe Terra. Din patru specii, una este pe cale de disparitie.

Un studiu facut in urma cu cativa ani a scos la iveala faptul ca rata de fertilitate a scazut in Romania intre 1993 si 1999, situandu-se sub nivelul care asigura numarul constant al populatiei. Adica generatia urmatoare va avea un numar mai mic de persoane decat cea actuala. Conform datelor din studiul „Sanatatea reproducerii – Romania 1999”, bucurestencele au cel mai scazut nivel de fertilitate din Romania. Nici barbatii nu se pot „lauda” cu o situatie mai buna. Dincolo de statisticile care spun ca 1.300.000 de romani (adica 25% din barbatii de peste 35 de ani) sufera de disfunctii erectile, unii mai au si probleme legate de sterilitate.
„Detinem documente conform carora aproape o treime din barbatii Capitalei sunt sterili. Acest lucru a fost facut public in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, unde s-a precizat ca vinovata de aceasta situatie se face poluarea. in Capitala dispar 100 de hectare de spatii verzi pe an, in special in Baneasa. Compozitia aerului s-a modificat substantial in ultimii 15 ani. Apa e excesiv de poluata. Toate acestea lasa urme asupra sanatatii”, spune Niculae Radulescu Dobrogea, presedintele Organizatiei Ecocivica.
Alt efect al poluarii si al interventiei omului e aparitia unor vietati-mutant. Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN) publica un studiu, in 1994, care analiza situatia speciilor de pasari de pe Terra. Rezultatele au aratat ca 11% din speciile de zburatoare sunt pe cale de disparitie. Datele au uimit specialistii si i-au determinat sa faca un studiu si pentru patrupede, in 1996. A rezultat ca un mamifer din patru e pe cale de disparitie.
Cercetarile recente au aratat insa ca rata actuala de disparitie este de 2.000 de ori mai mare decat cea indicata de fosile, adica decat acum cateva zeci de mii de ani. De ce dispar si care vor fi efectele?
„Speciile dispar din motive naturale, imbatranire, sau din cauza interventiei omului in natura. Ele sunt inlocuite de altele, apar noi forme de viata si echilibrul se reface. Pana aici ar fi bine. Biologic insa, nu stim ce fel de noi forme de viata urmeaza sa apara, in sensul ca nu stim ce efecte vor avea ele asupra omului. De aceea tendinta mondiala e de a pastra ceea ce avem acum, pentru a nu ne trezi cu surprize neplacute”, explica seful departamentului de genetica din cadrul Institutului de Biologie si Nutritie Animala, prof. dr. Ioan Cureu.
Iata insa ca noile specii, care se preconizeaza ca ar putea aparea pe plan mondial, au aparut deja in Bucuresti, unde urbanizarea anapoda a nascut doua fiinte mutant. „Prin 1996 speologii romani au gasit o metoda de antrenament subacvatic mai deosebita: se scufundau in galeriile parasite ale metroului de la Policolor. Aici au intalnit vietati stranii. Este vorba despre brotacelul alb „de metrou”. Aceasta broasca este verde si traieste pe uscat, in mod normal. Mediul subteran si apa care a inundat galeriile l-au transformat intr-o vietate de apa depigmentata. Practic este alt animal. si plantele s-au transformat acolo. inainte de inundarea totala, in aceste catacombe cresteau salcii ca toate salciile. Apa le-a transformat intr-un fel de plante subacvatice de mediu intunecos, care nu mai seamana cu nimic din ceea ce cunoastem. Sunt specii degenerate care ar putea fi purtatoare de te miri ce bacterii. Am facut cunoscute aceste date, dar nimeni nu s-a aplecat sa studieze fenomenul”, a mentionat Radulescu Dobrogea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News