Cuprins:
Salvatorii în lacrimi
În mijlocul haosului, aceștia au luptat neobosiți pentru a salva cât mai multe vieți, confruntându-se cu imagini cutremurătoare și decizii sfâșietoare. Pompierii au fost nevoiți să acționeze rapid, pentru a salva cât mai multe victime.
În jurul orei 19:00, un BMW negru, condus de un medic psihiatru originar din Arabia Saudită, dar care locuia de 18 ani în Germania, a intrat cu viteză pe aleea dintre tarabele târgului de Crăciun din Magdeburg. Timp de trei minute a doborât toți oamenii care i-au ieșit în cale. Primele apeluri către serviciile de urgență au fost date două minute mai târziu.
Salvatorii au ajuns la locul faptei la 19:08, piața a fost izolată, iar răniții au fost evaluați rapid cu ajutorul codurilor colorate marcate pe fețe de pompieri.
„A fost ca și cum ai fi într-un film prost. Am trecut prin piața devastată, erau oameni întinși în stânga și în dreapta.
Și singurul lucru care mi-a trecut prin cap a fost: pe care dintre ei îl ajut acum? Am prins apoi persoanele rănite care nu aveau pe nimeni cu ei și i-am dus la centrele de tratament respective.”, a povestit pompierul Johannes (22) reporterilor de la Bild.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Gravitatea victimelor stabilită în funcție de culoare
Tramvaiele și centrul comercial Alleecenter au fost transformate în spitale improvizate pentru a face față numărului mare de victime.
Până acum un copil de nouă ani și patru femei și-au pierdut viața în atacul din Germania, iar mai mult de 200 de oameni au fost răniți, dintre care multe sunt în stare gravă.
În prezent, victimele sunt tratate în 15 clinici din Germania.
Metodele folosite de salvatori au reflectat gravitatea situației.
Pentru a prioritiza intervențiile, au scris cu un marker pe fețele victimelor cuvintele „verde”, „galben” sau „roșu”, în funcție de gravitatea rănilor.
Această organizare rapidă a fost vitală pentru a gestiona haosul și pentru a salva cât mai multe vieți după cele trei minute de teroare.
„Am scris cuvintele verde, galben sau roșu pe fețele persoanelor rănite cu un sharpie. Depinde de cât de gravă a fost rănirea lor.”, a mai spus pompierul.
„Oamenii din Magdeburg sunt în stare de șoc. Dar, în același timp, au arătat că sunt acolo unul pentru celălalt. Am fost mândru când am văzut câți ajutoare s-au reunit într-un timp atât de scurt.”, a mai spus tânărul pompier.
Uniți în fața tragediei
După atac, locuitorii orașului Magdeburg s-a adunat în jurul victimelor și al familiilor acestora.
Seara, Catedrala orașului a găzduit o slujbă de comemorare emoționantă, unde peste 1.000 de oameni s-au rugat pentru cei afectați. Clopotele au sunat în tot orașul la ora 19:04, marcând exact 24 de ore de la tragedie.
Slujba a fost difuzată pe un ecran mare. În multe locuri, oamenii au depus flori și au aprins lumânări pentru victime.
Episcopul Gerhard Feige a vorbit despre importanța unității: „Suntem aici împreună pentru a ne sprijini unul pe altul și pentru a îndura ceea ce este de neînțeles. Împreună suntem aici pentru a nu lăsa ura și violența să aibă ultimul cuvânt”.
Acesta le-a cerut oamenilor să păstreze pacea în inimile lor, să rămână uniți și să nu se închidă prin ură.
Ajutor psihologic pentru cei afectați
Reprezentantul federal al victimelor, Pascal Kober, a subliniat că sute de oameni – victime, martori și salvatori – vor avea nevoie de sprijin psihologic.
„Cei afectați nu ar trebui să creadă că pot face față singuri”, a spus Pascal Kober.
A fost „unul dintre cele mai mari atacuri pe care le-am avut până în prezent”, a spus deputatul FDP.
„Dacă includeți martorii și primii respondenți, acesta crește la un număr mare de trei cifre de persoane afectate.”, a adăugat Pascal Kober care avertizează că experiența poate provoca „un stres psihologic mare”.
„Cu cât vine ajutorul mai devreme, cu atât este mai mic riscul ca daunele să devină cronice. Este important ca nicio îngrijorare să nu treacă neobservată. Experiența unui astfel de atac este devastatoare. Este vital ca cei afectați să primească ajutor rapid, pentru a preveni traumele de lungă durată.”, a punctat reprezentantul federal al victimelor.
Pe lângă intervențiile medicale și psihologice, orașul încearcă să ofere sprijin financiar și social celor care au fost loviți de tragedie.
XShadowX • 22.12.2024, 13:05
este de necrezut ce s-a intamplat ... e din ce in ce mai rau in lume din pacate