Orice manevră greşită a militarilor le poate agita pe micuţele insecte producătoare de miere şi astfel acestea pot declanşa un atac violent cu urmări grave sau chiar tragice. Pentru a nu enerva prea tare albinele, ”salamandrele” folosesc în timpul  acţiunii de capturare o cutie din lemn în care adună roiul pe care apoi îl ”gazează”, pentru a-i amorţi simţurile, cu fum.

”Acum ceva timp, prin luna mai, am fost chemaţi să înlăturăm un astfel de roi. Era o după-amiază neobişnuit de caldă. Fagurele se afla într-un copac stufos din faţa blocului de la adresa respectivă. Îl descoperiseră, în joacă, nişte copii, apoi cineva a sunat la 112. Cum am ajuns acolo, primul lucru pe care l-am făcut a fost să îndepărtăm copiii şi alţi curioşi la o distanţă sigură, pentru a nu se întâmpla vreun accident. Cei mici erau cam speriaţi, dar sosirea noastră i-a liniştit! Obligatoriu trebuie luată albina-matcă, altfel albinele se întorc seara în acelaşi loc Dacă regina lipseşte, în maximum 48 de ore roiul pleacă, se mută. Dacă matca rămâne, fagurele va fi construit în continuare. Cutia din lemn se pune sub roi, se mişcă uşor creanga sau se dă încet cu o perie, în cazul pereţilor. Albinele cad în cutie, se pune capacul şi se dă cu fum”, explică  plutonierul Aurelian Bolma, de la Detaşamentul de Pompieri Băneasa, care sunt paşii obligatorii care trebuie urmaţi în timpul unei misiuni de capturare a unui roi de albine.

Din aprilie până la început de iunie şi toamna, de la sfârşit de august până spre mijlocul lui octombrie, ”pompierii-vânători” sunt chemaţi să dea piept cu albinele cam de şapte ori pe zi. Vara nu se intervine, deoarece insectele roiesc. Roiurile „capturate” sunt date apoi pe mâna crescătorilor autorizaţi de albine care le oferă un habitat normal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News