Alături de autoritățile și voluntarii din Franța, 77 de pompieri români au participat la misiunile de stingere a incendiilor din sud-vestul țării, care au constat în „identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate de posibile alte focare existente”.
România a sprijinit Franța în lupta cu incendiile de vegetație în urma unei „solicitări de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă”, amintește IGSU.
17 mijloace de intervenție, dintre care 8 mașini cu capacitate de stingere și două cisterne, au fost trimise de România în Franța, aceasta fiind prima dată când pompierii și utilajele s-au deplasat pe cale aeriană prin intermediul a două avioane C-17 de transport aerian din dotarea forțelor NATO, preciza coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, săptămâna trecută, înainte de plecarea pompierilor.
„O parte a modulului va reveni în țară astăzi, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar ceilalți salvatori, împreună cu tehnica de intervenție, vor ajunge în țară pe cale terestră”, mai precizează IGSU.
–Franța s-a confruntat săptămâna trecută cu un incendiu violent în apropiere de Bordeaux. În sprijinul pompierilor francezi au fost trimiși și salvatori din Austria, Germania, Grecia și Polonia.
De la începutul anului și până acum, 700.000 de hectare de pădure de pe teritoriul UE au fost distruse de incendii, potrivit datelor anunțate de comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor, Janez Lenarcic.
Spania a fost cel mai puternic afectată de incendii până acum, cu peste 283.000 de hectare distruse. Este urmată de România (150.735 de hectare), Portugalia (86.631 de hectare), Franța (62.102 hectare) și Italia (42.835 de hectare), conform Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).
Foto: facebook.com/igsu.situatiideurgenta