Incendiile de păduri din România au fost, de fiecare dată, misiuni dificile pentru pompieri. Ei admit, însă, că nu se pot compara cu ce s-a întâmplat în Grecia.
Totuși, ținând cont de diferențele de climă și relief, stingătorii de incendii români spun că autoritățile din Grecia puteau să facă mai mult.
„Această avertizare timpurie, cum o numim, nu a fost făcută în timp util. Autorităţile nu au direcționat acel flux de persoane spre zona opusă incendiului ceea ce a făcut ca respectivii oameni să fie surprinşi de o cantitate foarte mare de fum, să fie dezorientaţi şi să nu mai ştie direcţia adecvată pentru asigurarea evacuării. Căile de evacuare au fost blocate la un moment dat din cauza sensurilor diferite în care circulau respectivii turişti încercând să se salveze. Asta a dus la blocaje, forţele de ordine nu au mai avut acces în zona afectată, iar evacuarea cetăţenilor s-a făcut cu mare dificultate şi din păcate s-a soldat cu foarte multe victime”, a explicat colonelul Cristian Radu, șef la IGSU, potrivit Digi24.
Pompierii susțin că modalitățile de intervenție în cazul incendiilor de vegetație sunt multe. Există și soluții pentru a da timp oamenilor care trebuie să se pună la adăpost.
”Principiul este: dacă ai posibilităţi de acces, de a acţiona pe direcţia de propagare, ca să opreşti dezvoltarea propagării, inclusiv prin defrişarea unor zone ca fâşie de protecţie. Defrişezi şi propagarea este limitată. Apoi, atacul circular, dacă se poate, pe zona incendiată, trebuie făcut”, a mai declarat Cristian Radu.
CITEȘTE ȘI: CORESPONDENȚĂ LIBERTATEA DIN RAFINA, GRECIA | Mobilizare și solidaritate fără precedent pentru cei rămași fără locuințe în urma incendiului