In cadrul Facultatii de Pompieri din Bucuresti a aparut o catedra speciala de pregatire pentru situatii de dezastru. Peste 200 de tineri invata aici tehnici speciale de interventie in caz de calamitati naturale atipice: tornade, cutremure si inundatii. Sunt salvatori de elita.

Sunt platiti pentru a salva vieti omenesti si pentru a interveni acolo unde nimeni altcineva nu ar putea sa o faca.

Pentru ca nu trebuie sa fie luati prin surprindere de nici o situatie, pompierii bucuresteni si-au facut echipe de salvatori de elita, pe care ii pregatesc inca din facultate. Un pompier salvator trebuie sa fie antrenat pentru orice fel de interventie, incendii, inundatii, cutremure, tornade.

Am fost chemati intr-o comuna de langa Bucuresti la un incendiu destul de mare. Focul a izbucnit de la un aparat de sudura folosit langa o capita de fan. La cateva minute dupa ce am inceput interventia, focul se extinsese si la casa vecinilor. Pentru prima oara in viata mea am salvat atunci un om, l-am gasit inconstient pe podea

„Am intrat in casa cu groaza in suflet”

El trebuie sa stie sa acorde primul ajutor, sa manevreze cu abilitate echipamentul din dotare, ce cantareste peste 15 kg, sa poata sa actioneze atat in apa, in foc, la inaltime etc. “In fiecare an de studiu ei invata tehnici specifice pompierilor, utilizarea corzilor de salvare, saritul de la inaltime pe perna de aer etc.”, ne-a precizat maiorul Florin Neacsa, unul dintre profesori.

“Inca din prima zi de practica am primit botezul focului. Am ajuns in cateva minute la casa respectiva, era un rug imens, iar din interior se auzeau strigatele disperate ale unor femei. Am intrat in casa cu groaza in suflet. Mai mult pe dibuite si am reusit sa le salvez. Cateva minute daca intarziam era prea tarziu”, isi aminteste Cosmin Riciu, student in ultimul an.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News