Inspecţa de prevenire va verifica dacă bisericile şi mănăstirile au mijoacele necesare de a interveni în caz de incendiu, dacă instalaţiile electrice au improvizaţii, daca există persoane care să se ocupe de stingerea tuturor luminărilor şi candelelor după ce se termină slujbele şi dacă uşile sunt blocate în poziţia deschis, în timpul ceremoniilor religioase, starea căilor de acces şi evacuare, existenţa dotării cu mijloace de primă intervenţie pentru stingerea incendiilor şi starea acestora, sistemele de încălzire locală, instalaţiile electrice şi modul în care sunt exploatate.
Preoţii şi personalul neclerical sunt instruiţi cum să prevină situaţiile de urgenţă, dar şi cum să acţioneze în cazul producerii acestora. De Paşte dar mai ales în noaptea de Înviere , numărul persoanelor, care merg la biserici este foarte mare, motiv pentru care preoţii sunt sfătuiţi să asigure şi să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor.
„Accesul în lăcaşurile de cult se va face cu respectarea capacităţii de ocupare a acestora, în scopul evitării producerii unor evenimente nedorite şi pentru a asigura evacuarea credincioşilor în condiţii optime. Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces. De asemenea, pe durata serviciului religios, uşile se vor menţine în permanenţă deschise; în condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber. Pentru depunerea lumânărilor aprinse se asigură amenajarea unor locuri speciale, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip”, recomandă pompierii suceveni.