Astfel judecătorii au dorit să afle de la Victor Ponta contextul în care acesta a preluat o mașină sport marca Mitsubishi de la cabinetul de avocatură al lui Dan Șova.
Ponta a răspuns detaliat și a explicat că a beneficiat de mașină de serviciu așa cum beneficiau toți avocații societății și că la plecare a făcut toate demersurile legale pentru preluarea leasing-ului asupra autoturismului, că a reușit și că l-a plătit în proporție de 90 la sută din salariul său de demnitar.
Șova lua mașini de 50.000 de euro, eu am cerut de 35.000
Întrebat în legătură cu contextul în care a ajuns să dețină o mașină de la cabinetul de avocatură al lui Dan Șova, Ponta a spus că, neavând mașină, a cerut să beneficieze și el de această opțiune din partea cabinetului.
„Eu am plătit din iunie 2009 toate ratele la mașină și nu casa de avocatura Dan Șova și asociații. După încheierea convenției de conlucrarea am aflat de la Șova că toți avocații iau în folosință un autoturism achitat de casa de avocatură.
În toamna anului 2008 neavând alt autoturism l-am întrebat pe Șova dacă aș putea avea și eu o mașină în același regim cu ceilalți asociați ai firmei de avocatură.
Șova mi-a spus că ceilalți asociați au autoturisme cu o valoare în jur de 50.000 de euro. Eu am ales o mașină cu un preț de 35.000 euro pe care l-am folosit atât în oraș dar și în activități sportive.
Am discutat la importator și configurat mașina însă actele de leasing au fost întocmite de doamna Simona Ciurcu. La indicațiile lui Șova tot ei au ales firma de leasing pentru că mai colaboraseră”, a explicat fostul demnitar.
Când am devenit ministru am plecat și am luat mașina în Leasing
„Eu am ridicat atunci mașina însă în decembrie 2008 am devenit membru al guvernului și m-am suspendat din activ de avocat și a încetat contractul cu Sova și asociații.
L-am întrebat pe Șova dacă este dispus sa păstreze mașina pentru societate sau dacă pot să preiau eu leasing. Contractul era pe cinci ani. Eu folosisem mașina doar o lună. Șova a fost de acord și să preiau eu contractul de leasing.
La Romstal Leasing am solicitat contractul de leasing însă peste două luni m-au refuzat și mi-au spus că nu mai oferă leasing persoanelor fizice ci doar celor juridice. Am făcut o cerere similara la BCR leasing care după o lună mi-a comunicat că este de acord.
Practic BCR leasing a cumpărat de la Romstal Leasing mașina după care a încheiat cu mine contractul de leasing financiar. În mai sau iunie 2009 am semnat efectiv contractul și am plătit ratele din salariul meu.
Pentru că știam de procedurile de preluare a leasing-ului i-am solicitat lui Șova încheierea unui contract de comodat, ca să nu se spună că am folosit eu gratuit mașina. 90 la sută din mașina am plătit din salariul meu și nu au fost plătiți de casa de avocatura”, a mai spus Ponta în fața judecătorilor.
A folosit mașina la raliu când o plătea din banii lui
Ponta le-a mai explicat judecătorilor ICCJ că a folosit bolidul în raliuri organizate legal din anul 2010, moment la care cel care plătea ratele mașinii era el.
„Am folosit doar în luna noiembrie 2008 mașina în calitate de colaborator al lui Sova. Atunci am purtat cu acesta diverse discuții nu doar la cabinetul meu ci și în alte locații.
Nu am folosit mașina în activități sportive pentru că mașina a venit în octombrie 2008 și atunci nu mai erau activ sportive. Am folosit-o în competiții abia în 2010 și 2011 când plăteam eu ratele.
În perioada decembrie-mai ratele au fost plătite de casa de avocatură a lui Șova însă ele au fost incluse în prețul din contractul dintre BCR leasing și Romstal leasing”, mai arătat fostul premier al României în fața instanței.
Judecătorii ICCJ au stablit ca în 27 februarie să asculte pledoariile finale în acest dosar moment după care se vor pronunța asupra unei prime decizii în acest caz.
Dosarul „Turceni-Rovinari”
Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ”Șova și Asociații”, a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.
În același dosar, fostul premier Victor Ponta este judecat pentru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat. Dan Şova este acuzat în același dosar de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat „Victor-Viorel Ponta” a obținut de la SCA „Şova şi Asociaţii” suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat. Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.