„Vă informăm că în Şedinţa Guvernului din data de 7 august 2012 a fost aprobat Memorandumul privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi transmiterea către Curtea Constituţională a numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru a se putea stabili dacă referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României este valabil. (…) La această dată, instituţiile cu atribuţii în domeniu aduc la îndeplinire (…) sarcinile prevăzute în memorandum, astfel încât la data de 31 august 2012, Guvernul să vă comunice numărul solicitat de dumneavoastră al persoanelor ce trebuiau înscrise în listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012”, se arată în scrisoarea trimisă de Ponta Curţii Constituţionale, şi citată pe site-ul realitatea.net.
Ponta atrage atenţia, în scrisoarea adresată judecătorilor Curţii, asupra neconcordanţelor dintre cele două adrese pe care aceştia le-au trimis Executivului.
„Prin adresa dumneavoastră nr. 5305 din data de 3 august aţi solicitat Guvernului ‘să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Ulterior, aţi revenit cu adresa nr. 5306 din 6 august motivată pe ‘interpretările diferite apărute în mass media şi ne aduceţi la cunoştinţă faptul că ‘prin adresa nr. 5305 din 3 august, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor art. 17, alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. Simpla lecturare a celor două adrese relevă faptul că cele două texte conţin solicitări diferite”, se arată în scrisoarea lui Ponta.